SF Ungdom om krænkelser i ungdomspartierne: »Der er en meget forskruet og uhørt kultur«

Lederne af tre politiske ungdomsorganisationer kalder konklusioner fra Dansk Ungdoms Fællesråds rapport om seksuelle krænkelser i ungdomspartierne for »enormt ubehagelige« og »chokerende«.

 
Hanne Agergaard fortæller historien om, hvordan hun oplevede at blive krænket af en ansat i Socialdemokratiet. Video: Asger Ladefoged. Redigering: Karoline Rahbek Juncker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag aften offentliggjorde Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) en rapport om kulturen i de politiske ungdomsorganisationer.

Rapportens konklusioner, der blandt andet angår oplevelsen af seksuelle krænkelser hos mere end hvert tredje medlem gennem de seneste to år, har over en bred kam chokeret dem, der står i spidsen for ungdomspartierne.

Frederik Vad Nielsen, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), kalder rapportens konklusioner »enormt ubehagelige«.

Han kan ikke tolke det som andet, end at der må sættes turbo på det forandringsarbejde, som ungdomspartiet ifølge ham begyndte for en række år siden i et forsøg på at ændre de negative sider af den politiske kultur, man kunne se.

»Men jeg hæfter mig også ved, at det er et meget stort spænd af krænkelser, som tallene dækker over. Det er lige fra stærke fysiske krænkelser til mobning og bagtalelse. Derfor skal det også håndteres forskelligt,« siger han.

Frederik Vad Nielsen siger, at man i DSU også er ved at lave sin egen undersøgelse, og at den allerede nu viser »nogle lidt andre resultater« end rapporten fra DUF. Der foregår dog stadig ting, »som ikke skal ske«.

»Der er ting, der bliver sagt, som ikke skal siges, og der sker ting, som ikke skal ske. Der er nogle, der har dårlige oplevelser og bliver krænket fysisk og verbalt, og det er vi nødt til at gøre noget ved. Det er der ikke nogen tvivl om,« siger han.

I DSU har man gennem årene forsøgt at gøre op med den grænseoverskridende kultur, og man har derfor implementeret det, han kalder for en stram samværspolitik, mens der også er kommet strenge regler for indtagelsen af alkohol.

»Vi er godt på vej, men vi har langt igen. Det tager mange år at ændre en kultur. Det er ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden,« siger han.

DSU har sammen med de andre ungdomspartier nu skrevet en såkaldt fælleserklæring, hvor de sammen forpligter sig på at handle på den viden, de sidder med i dag på baggrund af rapportens konklusioner.

Forskruet adfærd

Hos SF Ungdom (SFU) er forkvinde Anna Kjær »rystet« over tallene.

»Det viser, at der er en meget forskruet og uhørt kultur i ungdomspartierne, som jeg personligt tager meget seriøst. Det ved jeg, at de andre formænd også gør, og det er mit indtryk, at problematikken bliver taget seriøst over hele linjen,« siger Anna Kjær.

Hun fortæller, at hun og de andre ungdomspartiers formænd nu har givet hinanden håndslag på, at de sammen vil gøre noget nu, så de kan komme problematikken til livs. Det kræver nemlig en »intens indsats«, hvis kulturændringen skal gennemtrumfes, lyder det fra SFU.

Det bekymrer hende, at rapporten indleder med at konkludere, at 70 procent af de adspurgte trives godt på trods af de mange tilfælde med seksuelle krænkelser, og hun ser det som udtryk for en indbygget accept af den krænkende adfærd, »som skal stoppe lige nu«.

»Det viser jo virkelig, hvor indbygget det er i os allesammen,« siger hun.

Anna Kjær hæfter sig især ved, at det i høj grad er kvinder og etniske minoriteter, der er udsat, og det bekymrer hende.

»Det skal være trygt for alle at deltage i den demokratiske debat,« siger hun.

Hun bemærker også, at rapporten hæfter sig ved, at det navnlig er de helt unge, der skal passes bedre på. Derfor ligger der også et stort arbejde forude med at få håndteret aldersspændet blandt medlemmerne, der er mellem 13 og 30 år, mens den interne magtfordeling også skal underkastes et kritisk blik.

Selvom Anna Kjær tager problematikken meget seriøst, så er det ikke noget, hun selv mærker i sin dagligdag.

»Jeg ser ungdomspolitik som et smukt og unikt fællesskab,« siger hun.

Der er plads til forbedringer

Konservativ Ungdom (KU) er ifølge landsformand Magnus von Dreiager ikke en del af undersøgelsen, som Sex & Samfund samt Børns Vilkår står bag, men det betyder ikke, at partiet ikke forholder sig til problematikken med den krænkende adfærd. Tværtimod.

I efteråret 2020 fik KU foretaget sin egen undersøgelse i samarbejde med Arbejdsmiljøcentret og advokatfirmaet Plesner.

Undersøgelsen viste ikke problemer i samme omfang som rapporten, der blev offentliggjort onsdag, men der er ifølge Magnus von Dreiager flere steder, hvor KU heller ikke er i mål, når det kommer til bekæmpelsen af seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd.

I forhold til undersøgelsen fra i dag, der går på tværs af ti andre ungdomspolitiske partier, så viser den ifølge Magnus von Dreiager, at der er et stort behov for, at partierne arbejder sammen om at løse problematikken, for ingen kan gøre det alene, som han siger.

»Der er uden tvivl brug for en kulturændring i de politiske ungdomsorganisationer, og ansvaret for det må vi som ledelse tage på os. Vi skal sikre, at der er et trygt grundlag for, at alle kan deltage i demokratiet. Den her undersøgelse viser, at det ikke er tilfældet i dag. Det skal vi have ændret,« siger han.

Adfærden har været kendt længe

Malthe Uldbæk Iversen siger, at man hos Alternativets Unge (AU) ikke er overrasket over, at den grænseoverskridende adfærd findes, for det har længe været kendt i mediebilledet.

Til gengæld er man i partiet overrasket over, hvor mange tilfælde der faktisk er tale om.

»Jeg er chokeret over, hvor store tal der indgår i rapporten. Det er mere galt, end jeg umiddelbart troede. Det virker til at være et langt mere udbredt problem, end vi alle forestillede os,« siger Malthe Uldbæk Iversen.

Han siger, at man hos AU vil se på rapportens resultater med stor alvor, mens man også vil implementere samtlige anbefalinger.

Derudover har partiet i dag også kontaktet samtlige medlemmer og gjort dem opmærksomme på rapporten, mens man også har bedt dem vende tilbage med deres input til, hvordan de sammen kan komme den grænseoverskridende adfærd til livs.

 

Hør Hanne Agergaards fortælling om krænkelser, da hun var praktikant i Socialdemokratiet: