Ny rapport kortlægger »hyggesexisme« i danske ungdomspartier: »Nu har vi jo kvinder til stede, så jeg må hellere lige forklare økonomien«

Ny undersøgelse viser, at seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd foregår i stor stil på tværs af landets ungdomspartier. Vidnesbyrd afslører »hyggesexisme«, svære sondringer mellem politik og privatliv, samt at medlemmer fra de politiske moderpartiers indtagelse af alkohol gør arrangementer utrygge for ungdomspartiernes medlemmer.

Ny rapport kortlægger sexisme og seksuelle krænkelser i landets ungdomspartier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er problemer i de danske ungdomspartier, når det kommer til seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd. Mere end hvert tredje medlem har været udsat for det inden for de seneste to år.

Det er konklusionen i en rapport, som Sex & Samfund og Børns Vilkår har udarbejdet for Dansk Ungdoms Fællesråd, og som blev offentliggjort onsdag aften.

Heraf fremgår det også, at voksne politikeres verbale overgreb gør det utrygt for medlemmer af ungdomspartier at deltage ved arrangementer i de ungdomspolitiske organisationer. De verbale overgreb sættes i rapporten i forbindelse med indtagelse af alkohol.

Der indgår flere konkrete eksempler i rapporten fra de i alt 1.169 deltagere i undersøgelsen.

En af respondenterne fortæller blandt andet, at hun har oplevet »hyggesexisme« fra et mandligt folketingsmedlem i forbindelse med et fagligt arrangement afholdt på Christiansborg, der handlede om kvinder i politik.

»Nu har vi jo kvinder til stede, så jeg må hellere lige forklare økonomien,« lød det fra manden.

Den pågældende mand blev efterfølgende irettesat af et andet folketingsmedlem, lyder det i rapporten.

Kvindefjendsk kultur

TV 2 har tidligere sat fokus på en kvindefjendsk kultur i ungdomspartier, blandt andet i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, hvor ledende medlemmer ifølge en dokumentar blandt andet havde skrevet nedladende beskeder om navngivne kvinder.

En af respondenterne i undersøgelsen beskriver også oplevelsen af en kvindefjendsk kultur.

»Jokes som er nedværdigende især over for kvinder, har der været mange af og har været en del af kulturen,« lyder det.

Det er dog ikke kun jokes, men derimod også hånende tale, som respondenterne kan berette om.

Det gælder også i omtalen af kvinder, der har været udsat for seksuelle krænkelser, mens der også ser ud til at være et større negativt fokus på kvinders seksuelle aktiviteter end mænds.

Rygter om seksuelle relationer

Det fremgår af rapporten, at 12 procent af de adspurgte har været udsat for rygter om seksuelle relationer. Seksuelle forhold er et emne, der debatteres i organisationerne, og det sker ikke altid med de involveredes samtykke.

En af respondenterne giver også udtryk for, at der er en tendens til, at privatsfæren negligeres i partierne.

»Folk har været sammen på kryds og tværs og så er snakken gået om det, og det tror jeg helt klart, at nogen har været mere generede af end andre efterfølgende,« lyder det blandt andet.

Samme respondent giver også udtryk for, at der er forskel på mænd og kvinder i det henseende:

»Det er nemmere at være mand og have »været et par steder«, end det er at være kvinde og have været tilsvarende, i forhold til hvordan snakken er gået bagefter,« lyder det.

En af respondenterne beretter også om, at der er forskel på, hvordan nye medlemmer bliver behandlet, alt efter deres køn. Mænd bliver vurderet på kompetencer, mens kvinder bliver det efter deres udseende.

»Hvis du er grim, bliver du sat i drengeboksen (...) men hvis du er nogenlunde tiltrækkende at se på, så handler det bare om dit udseende, og det gør jo også, at du bliver objektiviseret på en anden måde,« lyder det.

Det har ifølge respondenten den konsekvens, at der er mange kvinder, som stopper, mens det også hedder sig, at man som kvinde avancerer på grund af sit udseende.

»Det er sådan alment forstået, de kvinder der kommer højt op, jamen det er fordi, de har haft sex med en, der har magt,« lyder det.

Svært at sætte grænser

Det fremgår også af rapporten, at kulturen i organisationerne på mange måder minder om andre ungdomsfællesskaber, men med den vigtige forskel, at man i ungdomspartierne er hinandens venner, politiske kolleger og rivaler på samme tid.

Netop dette gør det ifølge en af respondenterne svært at sætte personlige grænser, fordi det kan være svært at navigere i, hvad der er personligt, og hvad der er politik.

» … der kan i visse tilfælde opstå en følelse af, at hvis man sætter grænser i den politiske sfære kan det gå udover den personlige relation,« lyder det fra respondenten.

Det fremgår af rapporten, at de ungdomspolitisk aktive har sværere ved at sætte grænser over for ældre medlemmer og medlemmer med høj anciennitet samt den nationale ledelse.

Rapporten konkluderer også, at medlemmer med en høj ansvarspost trives bedre end resten af medlemmerne, mens mænd trives bedre end kvinder, transpersoner og nonbinære.

En af respondenterne siger, at man skal være venner med de rigtige – med lederne – hvis man vil have indflydelse.

»Man skal være venner med lederne for at få indflydelse, for hvis du bare er et normalt medlem, så har du intet at sige,« lyder det.

En anden betegner partierne som »et egoistisk fællesskab«, hvor »man er venner med dem, man kan bruge«.

»Dem, der sidder på toppen stikker deres venner i ryggen. Det er den type fællesskab, det er. Men, der er selvfølgelig også meget godt i forhold til fester og mange fede oplevelser, og folk får venner. Men hvis du kommer i den der kerne af det her fællesskab, som ligesom er der kulturen udspringer, hvor du har problemerne, der er det meget egoistisk og meget top-down styret,« lyder det blandt andet.

Noget tyder også på, at der gælder andre regler for de medlemmer, der har været med længe, og en af respondenterne kalder det for »en forening i en forening«.  Det gør det svært for nye medlemmer at blive en del af fællesskabet og sige fra over for krænkende adfærd.

»Så for nye medlemmer, som oplever noget grænseoverskridende, så kan det være endnu mere grænseoverskridende at gå hen til en person, der sidder sammen med tyve andre mennesker, der ligner et selskab, som virkelig ikke vil forstyrres,« siger respondenten.

 

Hør også Hanne Agergaards fortælling om krænkelser, da hun var praktikant i Socialdemokratiet: