Borgerlige ungdomspartier om seksuelle krænkelser: »Det er nogle chokerende høje tal«

Ny rapport kortlægger ifølge flere formænd fra borgerlige ungdomspartier et omfattende problem med seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd blandt medlemmerne. Hos et parti siger formanden, at man ikke har nogen problemer, og han advarer mod »at skære ungdomskulturen over én kam«.

DUFs rapport viser, at der er flere mænd end kvinder, transpersoner og nonbinære, der trives, mens det også fremgår af rapporten, at trivslen er dårligere hos medlemmer med anden etnisk baggrund end dansk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny rapport fra Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har vakt røre hos en række danske ungdomspartier, fordi rapporten konkluderer, at mere end hvert tredje medlem har været udsat for seksuel grænseoverskridende adfærd inden for de seneste to år.

Hos Liberal Alliances Ungdom (LAU) bider landsformand Simon Fendinge Olsen mærke i, at der i rapporten fra DUF først konkluderes, at trivslen overordnet er god på tværs af de politiske ungdomsorganisationer.

Men der må ifølge ham være begrænsninger på, »hvor godt det kan gå«, når der er 35 procent, som har oplevet seksuelle krænkelser eller grænseoverskridende adfærd inden for de seneste to år.

Han hæfter sig også ved, at der er flere mænd end kvinder, transpersoner og nonbinære, der trives, mens det også fremgår af rapporten, at trivslen er dårligere hos medlemmer med anden etnisk baggrund end dansk.

»Det efterlader jo et indtryk af, at der er nogle grupper, der trives bedre end andre. Det viser, at gennemsnittet dækker over nogle store forskelle,« siger Simon Fendinge Olsen.

Hos LAU har man længe været opmærksom på problemer internt i partiet, men det kommer alligevel bag på Simon Fendinge Olsen, at problemet med seksuelle krænkelser er så stort på tværs af partierne, som rapporten vidner om.

»Der kunne jeg ikke undgå at tænke, at »Houston, we have a problem«. Det er et meget højt tal, som bør få nogle stærke alarmklokker til at ringe,« siger han.

Derfor ser han også positivt på den værktøjskasse, der følger med DUFs rapport. Han tror, at der kan gå lang tid, inden ungdomspartierne helt har fået ryddet ud i den dårlige kultur, men han er sikker på, at partierne nok skal nå i mål.

LAU har sammen med resten af de ungdomspolitiske partier givet hinanden håndslag på, at man vil følge de anbefalinger, rapporten kommer med, mens man også har forpligtet hinanden til at reagere på den viden, de nu alle har om problemet.

Hård læsning

I Venstres Ungdom (VU) siger landsformand Kristian Lausten Madsen, at rapporten er »hård læsning«. Han kan godt genkende billedet af den adfærd, der beskrives i rapporten, men er overrasket over omfanget.

»Det er mange mennesker, det her handler om. Der er rigtig mange, som har haft både grænseoverskridende og ubehagelige oplevelser. Det er selvfølgelig et bredt spænd af krænkelser, der tales om. Det er lige fra den dumme kommentar til et overgreb, men det samlede billede er, at vi langtfra er i mål,« siger Kristian Lausten Madsen.

Hos VU havde man håbet, at rapporten ville resultere i konkrete anbefalinger til det enkelte parti, og selvom det ikke er tilfældet, sætter man stor pris på de værktøjer, der følger med rapporten.

En del af dem opfylder VU allerede, men Kristian Lausten Madsen og resten af ungdomspartiets ledelse er parat til at arbejde hårdt for at gøre endnu mere.

»Det vigtigste er, at vores medlemmer har det godt og trives. Først derefter kommer vores mål om at udbrede den liberale idé. Men det vigtigste er medlemmernes trivsel,« siger Kristian Lausten Madsen.

Vigtigt med forebyggende adfærd

Hos Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) siger formand Tobias Weische, at rapportens konklusioner tages »ufatteligt seriøst« af ungdomspartiet.

»Det er nogle chokerende høje tal. Det tager vi meget alvorligt,« siger han.

Hos DFU har man valgt at være med i undersøgelsen, fordi partiet gerne vil være med til at kortlægge, hvor omfattende problemet med seksuelle krænkelser er, mens man også var interesseret i at få undersøgt, hvordan trivslen står til i de ungdomspolitiske organisationer.

Tobias Weische er glad for, at der nu er nogle konkrete tal, som man hos DFU kan forholde sig til og handle ud fra. Rapporten siger intet specifikt om DFU, og han vil ikke gisne om, hvorvidt det står værre eller bedre til, end det generelle billede viser.

»Men for mig at se er der ingen tvivl om, at det generelle tal er alt, alt for højt,« siger han.

Hos DFU vil man derfor tage rapportens konklusioner til sig og undersøge, om partiets samværspolitik er god nok.

Indtil videre har man hos DFU handlet »resolut«, men Tobias Weische kan ikke undgå at bide mærke i rapportens konklusion om, at det er meget vigtigt, at der ikke bare er en kultur, hvor der bliver handlet, men hvor medlemmerne også er trygge ved at henvende sig.

»Jeg tror, det er vigtigt, at vi alle hæfter os ved vigtigheden af den forebyggende adfærd,« siger han.

Ingen problemer hos Nye Borgerliges Ungdom

Mikkel Bjørn Sørensen hos Nye Borgerlige Ungdom siger, at partiet ikke er med i undersøgelsen, mens man heller ikke har en samværspolitik i partiet.

Det er ifølge ham ikke nødvendigt, for der er ingen medlemmer, der har henvendt sig til ledelsen om seksuelle krænkelser eller oplevelser med grænseoverskridende adfærd.

»Vi er tidligere blevet spurgt, hvorfor vi ikke har en samværspolitik, men jeg synes, det vil være at skyde gråspurve med kanoner. Der er ikke nogen grund til at skabe løsninger for problemer, der ikke findes,« siger Mikkel Bjørn Sørensen.

Nu ser problemet ud til at være ret markant på tværs af andre partier. Hvorfor skulle der ikke være nogen hos jer?

»Nu er det jo sådan, at ungdomskulturen kan være forskellig fra parti til parti, og jeg synes, man skal passe på med at skære ungdomskulturen over én kam. Jeg kan ikke definitivt sige, at det ikke findes hos os, men jeg kan garantere, at hvis vi bliver bekendt med sådanne episoder, så er det noget, vi vil handle på resolut. Vi accepterer på ingen måde krænkende adfærd,« siger han.