SF: Stil æg og sæd lige i fryseren

SFs sundhedsordfører Özlem Cekic vil have ophævet reglen om at kvinders æg kun kan ligge nedfrosset i fem år, mens sæd han ligge tidsubegrænset.

Özlem Cekic Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidsbegrænsningen for hvor længe en kvindes æg kan ligge nedfrosset skal ophæves, så reglerne for æg og sæd bliver ens, når det gælder donorhjælp til barnløse. En mands sæd kan teoretisk ligge nedfrosset uendeligt.

Det ønsker sundhedsordfører for SF, Özlem Cekic (SF), ændret:

»Jeg mener, at man bør kigge på lovgivningen og se på, hvordan vi kan ligestille æg og sæd, når det gælder nedfrysningstiden,« siger hun.

Ifølge SFs sundhedsordfører er der ikke lægefaglige grunde til, at grænserne er forskellige.

»Man har haft en konservativ tilgang til det, og ment, at kvinder ikke bare skal fryse deres æg ned og så få børn langt senere, men jeg synes ikke, at vi skal agere som moralske overdommere over for kvinderne,« siger Özlem Cekic.

Indsparket om ligestilling i dybfryseren er blevet aktuelt efter debatten om såkaldte ægdonorrejser til sydens sol er blusset op.

Et dansk firma tilbyder via et datterselskab i udlandet danske kvinder en tur til udlandet med en kontant præmie på omkring 10.000 kroner, hvis de donerer æg.

»Jeg synes, at den slags rejser er usmagelige, fordi det han gøre æg eller sæd til en kæmpe industri, hvor det bare er en vare, der kan købes og sælges. Firmaerne har også et etisk ansvar. Derfor synes, jeg at sundhedsministeren bør gå i dialog med dem, og han skal arbejde på fælles regler i EU,« siger Özlem Cekic.

Hun er også bange for, at det offentlige system vil blive taber i kampen om at få kvinder til at donere æg til barnløse.

»Vi skal ikke konkurrere på pris. Vi har sagt 2.400 kroner, og jeg synes ikke, at vi skal se på, at de private giver 10.000 og så følge efter. Det er skruen uden ende, og vi kan aldrig nogensinde konkurrere på pris med de private,« siger hun.