K: Kvinder skal ikke lokkes til at donere æg

Det er forkert at lokke kvinder med ferier og store summer penge for at få dem til at donere æg, mener de Konservative, der samtidig erkender, at for få i dag donerer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manglen på ægdonorer retfærdiggør ikke, at en dansk sædbank via et datterselskab i udlandet tilbyder danske kvinder rejser til sydens sol og en stor pose penge for at donere æg. Sådan lyder dommen fra de Konservatives sundhedsordfører, Daniel Rugholm (K).

»Man appellerer til unge piger, der måske er i en trængt økonomisk situation, og lokker dem med en ferie, som SUen ikke lige strækker til - og så oveni det også en hjælp til shopping og barregninger, og hvad der ellers følger med en tur i sydens sol. Det synes jeg er forkert,« siger han og uddyber:

»Jeg har ikke noget imod, at virksomheder vil tjene penge, og jeg vil heller ikke blande mig i, hvad kvinder bruger deres krop til - men jeg vil appellere til sund fornuft, etik og moral og sige, at den her kampagne er over grænsen.«

Det er den danske sædbank Cryos, der tilbyder kvinder en solferie og omkring 10.000 kroner for at donere æg. Direktør Ole Schou forsikrer over for Jyllands-Posten, at kvinderne vil donere æg på et »fuldt oplyst grundlag«. Han påpeger samtidig, at der ikke kommer nogen donoræg til de barnløse, hvis der ikke er en rimelig økonomisk kompensation til donorkvinden.

Daniel Rugholm erkender, at det er svært at skaffe æg nok til barnløse par. Men han mener, der må være andre løsningsmodeller, som ikke er etisk kritisable:

»Man kan komme et langt stykke med oplysning. Vi har været gode til at beskrive udfordringen med hensyn til organdonation, hvor rigtig mange har taget stilling og meldt sig på banen. Vi skal gøre opmærksom på, at barnløshed er et stigende problem, og at der er rigtig mange par, der har brug for hjælp,« siger han.

Men hvem går det ud over - barnløse par får hjælp, og kvinderne går frivilligt med til det?

»Det kan godt være, kvinderne går frivilligt med til det, men de har måske en presset økonomi, og så kommer der nogen og tilbyder en sommerferie og en masse penge. Det er fristende - også for dem, der ellers ikke ville donere æg, og det er der, jeg synes, kampagnen rammer forkert,« siger den konservative sundhedsordfører.

Han er åben for eksperters bud på, hvordan man kan få flere til at donere æg:

»Jeg er lydhør over for gode bud, men jeg tror, at vi i første omgang skal sætte mere fokus på det og fortælle historien om, hvad det vil sige at være ægdonor.«