Etisk Råd-formand: Solferie skal ikke lokke æg ud af kvinder

Det skal ikke være solferier og store pengebeløb, der får danske kvinder til at donere æg, mener formand for Det Etiske Råd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

10.000 kroner og en rejse til sydens sol er hvad den danske sædbank Cryos vil give danske kvinder for at donere æg. Selskabet har oprettet et udenlandsk datterselskab for at omgå dansk lov, som forbyder salg og handel med æg. Dermed bryder de med den danske tradition, påpeger Jacob Birkler, der formand for Det Etiske Råd:

»Vi har gennem årtier opbygget en altruistisk donationspraksis i Danmark, hvor det alene er for at hjælpe andre, at vi donerer sæd, blod, væv, æg og organer,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

»Det er noget, der bliver rokket på her - for kvinderne vil som udgangspunkt ikke donere æggene, men hvis de får en solferie oveni, vil de så gerne. Og det er betænkeligt. Det bliver et kommercielt vilkår, der afgør, om kvinderne skal donere æg.«

Direktøren i sædbanken Cryos, Ole Schou, forsikrer over for Jyllands-Posten, at kvinderne vil donere æg på et »fuldt oplyst grundlag«. Han påpeger samtidig, at der ikke kommer nogen donoræg til de barnløse, hvis der ikke er en rimelig økonomisk kompensation til donorkvinden.

Jacob Birkler er enig i, at det er et problem, at for få kvinder donerer æg i forhold til det stigende antal barnløse par.

»Vi appellerer til, at der er flere, der bliver donorer - og at der bliver skabt bedre vilkår for donation. Vi har netop hævet kompensationen for ægdonation. Det er sådan, at en mand kan få 300-500 kroner for at donere sæd. En kvinde kunne før få det samme, men det beløb er hævet til 2.400 kroner,« siger han og tilføjer:

»Spørgsmålet er, om det er penge og solrejser, der skal lokke kvinder til at donere æg. Er det ikke i højere grad - eller lige så vel - hjælpen til de ufrivilligt barnløse?«

Jacob Birkler lufter samtidig muligheden for, at man endnu ikke har set den fulde effekt af de nye regler for ægdonation og fastholder, at det ikke en problemstilling, der kan fikses med en hurtig lovændring:

»Det er vigtigt, at vi ser det som et etisk spørgsmål og derfor ikke bare et spørgsmål om at ændre vores lovgivning, og så er der sat flueben ved det. Der er en lang række hensyn og værdier, som vi skal balancere ud fra, inden vi bare blindt lader os fascinere og ser vejen frem med solferien i Spanien som måden at sikre flere æg i Danmark.«

Ikke mindst fordi der er flere parter at tage hensyn til i sagen - foruden kvinden, sædbanken og den, der modtager ægget, er der også et barn:

»Barnet kommer til verden med historien om, at det kom til verden, fordi der var en kvinde, der blev bestukket med en solferie,« siger Jacob Birkler, der samtidig påpeger, at et mindretal i Det Etiske Råd ikke mener, at det er uetisk at tilbyde ægdonor-wellnessrejser.