Sædbank vil tilbyde kvinder penge og rejser for æg

Ved at oprette et udenlandsk datterselskab har den danske sædbank, Cryos, fremover mulighed for at omgå dansk lov, som forbyder salg og handel med æg. Cryos vil tilbyde danske kvinder flere tusinde kroner og rejser til sydens sol, mod at de donerer æg.

Hovedkontor og laboratorium for den internationale sædbank Cryos i Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

5.000-11.000 kroner og en rejse sydpå.

Det er, hvad unge danske kvinder i fremtiden kan få for at få udtaget og donere æg på for eksempel en spansk, græsk eller tjekkisk fertilitetsklinik, skriver Jyllands-Posten.

Det er den danske sædbank Cryos, som har oprettet et udenlandsk datterselskab, og som dermed har mulighed for at omgå de danske regler, der forbyder salg og handel med æg. Det betyder, at danske kvinder har mulighed for at få en langt større kompensation for at donere æg, end de har i dag.

Fertilitetsforsker Charlotte Kroløkke fra Syddansk Universitet vurderer ifølge Jyllands-Posten, at tilbud om rejser og penge vil få flere kvinder til at melde sig som ægdonorer.

Men formand for Det Etiske Råd, Jacob Birkler, er skeptisk, og også overlæge og formand for Dansk Fertilitetsselskab Elisabeth Carlsen kalder det ifølge avisen »usmageligt« og mener ikke, at donation af æg skal ske af økonomiske årsager.

Ole Schou, direktør i Cryos, mener derimod ikke, at det uetisk at tilbyde kvinder rejser og penge.

»Det, vi vil gøre, er fuldt lovligt i de pågældende lande, sikkerheden og kvaliteten er helt i orden, og det vil foregå på et fuldt oplyst grundlag. Hvis ikke der er en rimelig økonomisk kompensation, kommer der ikke nok donoræg til de barnløse,« siger han til Jyllands-Posten.