S-borgmester efter møde med minister om millionregning: »Jeg havde håbet på en større lydhørhed«

Lejres socialdemokratiske borgmester mødtes mandag med Social- og Indenrigsminister Astrid Krag for at forsøge at overbevise hende om, at regeringens udligningsreform ikke ville have den virkning ude i landet, som hun håber på inde på Christiansborg. Men ifølge borgmesteren ville ministeren hellere holde fast i sine visioner end høre på hans fakta.

Ifølge den socialdemokratiske borgmester i Lejre Kommune ender regeringen og Social- og Indenrigsminister Astrid Krags udligningsreform med at skabe mere ulighed kommunerne imellem, end der er i forvejen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Onsdag formiddag tog borgmester i Lejre Kommune Carsten Rasmussen (S) til København for at fortælle social- og indenrigsministeren, Astrid Krag (S), at udligningsreformen ikke vil have den effekt ude i virkeligheden, som man håber på inde på Christiansborg.

Ifølge ham er der nemlig nogle tal, der ikke hænger sammen.

»Der er allerede en udligning mellem kommunerne nu, og ser man på, hvor mange penge vi har at yde service for, så er Lejre Kommune ikke længere rig, men fattig. Vi har færre penge at bruge på service per borger, end landets kommuner har i gennemsnit. Alligevel står vi til at skulle af med yderligere 29 millioner,« siger Carsten Rasmussen.

Ifølge Lejre-borgmesteren blev Astrid Krag dog på mødet ved med at holde fast i, at kommuner med et højt beskatningsgrundlag og få sociale problemer skulle bidrage noget mere til de kommuner, hvor det står værre til.

Carsten Rasmussen benægter ikke, at Lejres befolkning i høj grad er i arbejde, at den har en høj gennemsnitslevealder, og at kommunens borgere i det hele taget tjener gode penge.

»Men som jeg sagde til ministeren i går: Jeg kan ikke ansætte pædagoger til børnehaven eller SOSU-assistenter til plejehjemmet, fordi ministeren mener, der holder pæne biler i vores borgeres carporte,« siger han.

Social- og indenrigsministeren, som i øvrigt er valgt ind i Folketinget i Køge-Lejre-kredsen, holdt på sit.

Carsten Rasmussen (S), Borgmester i Lejre Kommune

»Ministeren og jeg havde en god snak, men forskellen er nok, at jeg sidder ude i den almindelige virkelighed, hvor udligningsreformen betyder, at jeg ikke kan drive en kommune med en nogenlunde service uden at sætte skatten op.«


De 29 millioner kroner, som kommunen skal af med, hvis regeringens udspil bliver vedtaget, svarer til lønnen for 60 til 70 skolelærere. Eller driftsprisen på ét af kommunens tre ældreplejecentre.

Langt fra Borgen

Før mødet forstod Carsten Rasmussen ikke, hvordan det hang sammen, at Lejre Kommunes borgere skulle betale en højere skat end landsgennemsnittet, samtidigt med at der var færre penge at servicere hver enkelt borger for, end en gennemsnitlig kommune har.

Det forstår han stadig ikke.

»Jeg havde ingen forventning om, at hun pludselig kom i tanke om, at hun havde taget helt fejl, men jeg havde håbet på en større lydhørhed over for de faktuelle tal,« siger Carsten Rasmussen.

Han mener, at regeringen med den kommende udligningsreform står til at lave »en omvendt Robin Hood«, i og med at man tager penge fra de kommuner, der som følge af udligning er fattige, og giver pengene til de kommuner, der af samme grund er rige.

Ifølge Carsten Rasmussen ender regeringen selv med at skabe den økonomiske skævvridning mellem kommunerne, som den ellers har svoret at bekæmpe.

»Ministeren og jeg havde en god snak, men forskellen er nok, at jeg sidder ude i den almindelige virkelighed, hvor udligningsreformen betyder, at jeg ikke kan drive en kommune med en nogenlunde service uden at sætte skatten op