Frederiksberg-borgmester ser grundlæggende fejl i udligningsreformen: Det kommer til at gå ud over de svageste

I Frederiksberg Kommune ser borgmesteren ingen anden udvej end at hæve skatten, såfremt regeringens udkast til en udligningsreform føres ud i livet. Det vil ikke ramme advokaten eller overlægen, men derimod de frederiksbergere som i forvejen er hårdest presset af prisen for at bo i københavnsområdet. Sådan lyder vurderingen fra kommunens konservative borgmester, Simon Aggesen.

»Jeg har en forpligtelse til at råbe vagt i gevær, når jeg kan se, at denne udligningsreform kommer til at presse den mangfoldige og blandede by,« siger Simon Aggesen (K), borgmester i Frederiksberg Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Frederiksberg Kommune er ifølge Kommunernes Landsforening en af de kommuner, hvor indbyggerne får allermest for deres skattepenge. Med regeringens udspil til en udligningsreform står kommunen imidlertid over for at skulle betale yderligere op mod 54 millioner kroner i udligning.

Det svarer omtrent til omkostningen af en folkeskole i hovedstadskommunen, og det kan ikke lade sig gøre at finde pengene ved at effektivisere, mener kommunens borgmester, Simon Aggesen (K).

»Jeg bliver nødt til at fortælle borgerne på Frederiksberg, at de må forvente lavere velfærd eller højere kommuneskat, og jeg vil meget nødigt forringe velfærden. Der er nogle småting, vi kan gøre bedre, men vi driver i forvejen en af Danmarks mest effektive kommuner og kan ikke finde de penge over et budgetår eller to,« siger Simon Aggesen.

Den konservative borgmester anerkender, at Frederiksberg Kommune har nogle geografiske fordele, som for eksempel at borgerne bor tæt på hinanden og på institutionerne, hvilket gør det lettere at være drive en kommune effektivt, end tilfældet er i mange udkantskommuner.

139.000 kroner dyrere på Frederiksberg

Simon Aggesen finder det dybt kritisabelt, at regeringens udspil ikke skeler til, hvor effektive kommunerne er, ligesom han mener, at det er kritisabelt, at regeringen ikke tager hensyn til leveomkostningerne i de enkelte kommuner. Det er således betydeligt dyrere at leve og betale husleje i Frederiksberg Kommune, end det er i udkantskommunerne, påpeger borgmesteren.

Simon Aggesen (K), borgmester i Frederiksberg Kommune

»Jeg er bekymret for at hæve skatten, for det er ikke mig, overlægen eller advokaten, som vil blive hårdest presset i slutningen af måneden. Det er de mange borgere, som ikke har en indkomst, der ligger over gennemsnittet.«


I dag har en familie bestående af en håndværker, en sygeplejerske og to børn, som bor i hus, 74.000 kroner mindre at gøre med om året, såfremt den bor på Frederiksberg set i forhold til en kommune i Nordjylland. Medregner man boligafdrag er tallet 139.000 kroner, viser tal fra Danmarks Statistik og Realkredit Danmark.

»Det er utroligt, at man ikke vil forholde sig til, hvad vores borgere rent faktisk har til rådighed, når faste udgifter er betalt. En ting er kommunaløkonomi og Excelark, noget andet er det, vores borgere oplever, Og hvis jeg skal hæve skatten, bliver rådighedsbeløbet blandt borgerne mindre,« siger Simon Aggesen.

Et af modargumenterne lyder, at en stor del af borgerne på Frederiksberg er overlæger og advokater, som sagtens kan undvære lidt penge. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 24 procent af indbyggerne i Frederiksberg Kommune tjener mere end 500.000 kroner om året. På landsplan har 14 procent så høj en indkomst.

Omvendt har 45 procent af Frederiksberg Kommunes borgere en indkomst på under 250.000 kroner, mens landsgennemsnittet ligger på 41 procent. Derfor påpeger Simon Aggesen, at der stort set er ligeså mange borgere på Frederiksberg uden en særlig høj indkomst, som tilfældet er i resten af landet.

Rammer de pressede

Ifølge Simon Aggesen er det de borgere, som i forvejen har mindst at gøre med, når de høje udgifter ved at bo på Frederiksberg er betalt, der bliver ramt. Årsagen er, at kommuneskat er en bundskat, som rammer alle borgere.

»Vi har mange borgere, som ikke har høje indkomster, og vi vil gerne sikre, at Frederiksberg fortsat kan være en by for alle. Derfor er jeg bekymret for at hæve skatten, for det er ikke mig, overlægen eller advokaten, som vil blive hårdest presset i slutningen af måneden. Det er de mange borgere, som ikke har en indkomst, der ligger over gennemsnittet,« siger Simon Aggesen.

Derfor påpeger borgmesteren, at udligningsreformen umiddelbart modarbejder regeringens eget erklærede ønske om at have et København, som alle indkomstgrupper skal have råd til at bo i.

»Jeg har en forpligtelse til at råbe vagt i gevær, når jeg kan se, at denne udligningsreform kommer til at presse den mangfoldige og blandede by. Hvis jeg skal hæve skatterne – og jeg ser næsten ikke anden udvej – kommer det til at gå ud over lavindkomstgrupperne.«