»Man behandler asylansøgere som om, de er forbrydere«

Alternativet og SF mener ikke, at den asylaftale, som et bredt flertal i Folketinget står bag, hører hjemme i en retsstat som Danmark.

Alternativets Ulla Sandbæk på Folketingets talerstol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alternativet og SF retter en hård kritik af den aftale på asylområdet, som regeringen, de borgerlige og Socialdemokraterne blev enige om tirsdag aften.

Med aftalen bliver der eksempelvis mulighed for at omgå reglerne om domstolsprøvelse af frihedsberøvede asylansøgere, ligesom det bliver lettere at frihedsberøve afviste asylansøgere.

»Den aftale kan vi under ingen omstændigheder stemme for. Man behandler asylansøgere som om, de er forbrydere. Man går på forhånd ud fra, at de kommer med et falsk motiv. Det er en total mistænkeliggørelse af flygtninge, som vi i hvert fald overhovedet ikke kan være med til,« siger Ulla Sandbæk (Å), Alternativets asyl- og integrationsordfører.

»Når folk, der er flygtet fra et diktatur, først er kommet herop igennem alle de strabadser, så møder de igen et politi, der tilbageholder dem. Det minder dem om det, de er flygtet fra. Selv om de tror, de kommer til et frit, åbent og demokratisk samfund, så bliver deres første oplevelse af Danmark, at de igen bliver betragtet som forbrydere. Det, synes jeg, er meget, meget betænkeligt,« siger Ulla Sandbæk.

Aftalen sendes til afstemning i Folketinget onsdag, så flere ændringer kan træde i kraft allerede i denne uge. SF kritiserer hastværket:

»Jeg synes, at det er ret bekymrende, at man vil lave en 100 siders lov på tre dage. En lov, der betyder, at man kan tilbageholde et menneske - en lov, der betyder, at man ikke skal sætte mennesker for en domstol,« siger integrationsordfører Jacob Mark (SF) og tilføjer:

»Det er en ret markant lov, og det er bekymrende, at man ikke får en længere høringsperiode til at høre, havd det har af konsekvenser.«

Jacob Mark mener, at dele af aftalen ikke hører hjemme i et land som Danmark.

»Der, hvor det handler om at tilbageholde mennesker uden at sætte dem for en domstol eller tilbageholde mennesker uden at sige, hvornår de slippes fri igen, er ikke en retsstat værdigt. Det er ikke demokratisk,« siger SF-ordføreren.

Aftalen er en såkaldt delaftale. Det betyder, at partierne forhandler videre om en lang række andre ændringer på asylområdet, som regeringen har lagt op til.