Kommission: Giv ledige mulighed for at genoptjene et ekstra års dagpenge

Dagpengekommissionen foreslår at give ledige mulighed for at optjene retten til et ekstra år med dagpengeret, hvis de får midlertidige ansættelser undervejs.

Foto: Thomas Lekfeldt

Hvis du som dagpengemodtager i fremtiden får tilbudt et halvt års vikariat, vil det give god mening at sige ja tak, hvis Dagpengekommissionens forslag gennemføres.

Ifølge Dagpengekommissionens rapport, som Berlingske Nyhedsbureau er i besiddelse af, og som offentliggøres mandag klokken 13:00, foreslår kommissionen nemlig at belønne dagpengemodtagere, der tag midlertidige ansættelser.

Dagpengekommissionen kalder det »fleksibel genoptjening«, og det går ud på, at man belønnes med to dages ekstra dagpengeret, hver gang man arbejder én dag.

I sidste ende kan det dog maksimalt sikre dagpengemodtagere et års ekstra dagpengeret, altså tre år i alt, hvis de arbejder i et halvt år, inden deres dagpengeret udløber.

Det skal, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere har luftet tanken om, sikre, at det bliver mere gunstigt for ledige at tage imod midlertidige ansættelser.

Samtidig med at en arbejdsdag belønnes med to dages ekstra dagpengeret, skal arbejdsdagene samtidig kunne tælles med i regnskabet, som kan give den ledige ret til en ny dagpengeperiode.

Forskellen fra de nuværende regler er, at midlertidige ansættelser ikke belønner dagpengemodtageren med ekstra dages dagpengeret.

Ifølge Dagpengekommissionens rapport skal forslaget om den fleksible genoptjening øge trygheden i dagpengesystemet, fordi ledige får mulighed for at optjene retten til en 50 procent længere dagpengeperiode.

Men det helt centrale er ifølge Dagpengekommissionen at tilskynde de ledige til at tage kortvarige job. I sidste ende kan det ifølge kommissionen være det, der får den ledige i varig beskæftigelse.