Fagforbund lægger fælles dagpenge-pres på politikerne

En række fagforbund samles til et topmøde dagen efter, at Dagpengekommissionen har præsenteret sine anbefalinger. Målet er at lægge et fælles pres på politikerne for at sikre flere penge.

Arbejdernes internationale kampdag - 1. maj - i Fælledparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Arbejdermuseet i København vil tirsdag blive indtaget af en lang række lokale fagforbund, der stimler sammen til et såkaldt fagligt topmøde med ét punkt på dagsordenen: Dagpenge.

Det er da heller ikke tilfældigt, at mødet afholdes dagen efter, at Dagpengekommissionen er kommet sine anbefalinger til, hvordan fremtidens dagpengesystem skal skrues sammen. De mange fagforeninger vil nemlig bruge kommissionens anbefalinger til at lægge et fælles pres på politikerne forud for forhandlingerne om et nyt dagpengesystem.

»Vi har brug for at få skabt et dagpengesystem, som rent faktisk giver tryghed for dem, der er så uheldige at miste deres arbejde. Jeg vil næsten betegne den gamle reform som et overgreb, så der er behov for, at vi lægger et pres på politikerne og fortæller dem, hvor vi står,« siger formand for 3F København Bjarne Høpner, der sammen med knap 30 andre lokale fagforbund står bag arrangementet.

Den lokale 3F-formand har i den forbindelse en klar opfordring til Christiansborg:

»Genoptjeningskravet er blevet alt, alt for voldsomt, så det er helt nødvendigt, at det bliver lempeligere. Og så er der brug for, at der bliver postet flere penge i et nyt dagpengesystem.«

Især sidste del af Bjarne Høpners opfordring har længe skabt røre i det politiske Danmark. Dagpengekommissionen skal nemlig komme med forslag til et dagpengesystem, der ikke er dyrere end det nuværende.

Men i sidste uge tegnede der sig et flertal for netop at tilføre dagpengesystemet flere midler, da Socialdemokraterne skiftede mening og sluttede sig til Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet, der alle er parat til at bruge flere penge.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen (S), har dog proklameret, at hun ikke har i sinde at indgå en dagpengeaftale uden om regeringen, men Bjarne Høpner håber, at hun ombestemmer sig.

»Grundlæggende mener jeg, at man skal bruge et hvilket som helst flertal. Det er lige meget, om det er med eller uden regeringen - bare resultatet bliver et bedre system end det, vi har i dag,« siger han.

Samme melding kommer fra BUPL Aarhus, der er medarrangør af møde på Arbejdermuseet.

»Der er brug for, at vi laver lidt støj på linjen og lægger et pres på politikerne nedefra. Og jeg så da gerne, at politikerne udnyttede det flertal, der har vist sig. Det har en meget større værdi at hjælpe de arbejdsløse i forhold til bare at blive enig med en regering,« siger næstformand Carin Weibull, der også peger på en mere fleksibel genoptjening som »afsindig vigtig«.

Hos IT-fagforbundet PROSA peger næstformand Hanne Lykke Jespersen på de mange lækkede informationer om, hvad Dagpengekommissionen arbejder med, som årsagen til, at det er nødvendigt med et fagligt topmøde.

Det er blandt andet kommet frem, at kommissionen vil foreslå, at der skæres i dimittendsatsen, at dagpengeretten gøres indkomstafhængig, og at der indføres karensdage for de ledige.

»Det er helt utilstrækkeligt. Derfor vil gerne være med til at presse på for, at det politiske flertal skal i arbejde og bruges til noget fornuftigt,« siger Hanne Lykke Jespersen.

Torsdag havde topmødet fået 174 tilmeldinger, og meldingen fra arrangørerne er, at der hele tiden kommer flere.