Sådan lyder Dagpengekommissionens anbefalinger

Karensdage til alle ledige og en lavere dagpengesats til nyuddannede. Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra Dagpengekommissionen, erfarer TV 2 Finans.

Dagpengekommissionen er klar med et forslag om, at der skal være op til otte karensdage om året til alle ledige.

Karensdage er dage, man selv skal betale for. Altså dage, hvor man ikke modtager løn eller - i dette tilfælde - dagpenge.

Det er TV 2 Finans, der erfarer, at alle ledige fremover således konstant skal jagte job for at undgå de nye karensdage. TV 2 oplyser, at udspillet om de nye karensdage har været så hård en nød at knække, at fagbevægelsen kun delvist vil acceptere dem.

Til gengæld er der i kommissionen opnået enighed om en lavere dagpengesats til nyuddannede, de såkaldte dimittender. De vil fremover få 78 procent af den højeste dagpengesats mod de 82 procent af satsen, som gives i dag.

I kroner og øre svarer det til, at en nyuddannet går fra 678 kroner dagligt til 645 kroner. Altså 33 kroner mindre hver dag, skriver TV 2 Finans.

Det var den tidligere regering under ledelse af Helle Thorning-Schmidt (S), der nedsatte kommissionen sidste sommer. Både fagbevægelse, arbejdsgivere, kommunerne og fire professorer er med ved bordet.

Kommissionen med den tidligere vismand Nina Smith, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, i spidsen fremlægger sin betænkning og anbefalinger 19. oktober.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nævnte tidligere tirsdag Dagpengekommissionen i sin åbningstale i Folketinget. Her lød det fra statsministeren, at det er regeringens ambition at samles om en løsning med bred opbakning på dagpengeområdet, således der kan komme ro om reglerne.