Kommentator: Dalai Lama er en penibel sag for regeringen

Den altoverskyggende forklaring på, at hverken statsministeren eller udenrigsministeren skal mødes med Dalai Lama i februar, er, at det vil skade danske handelsinteresser. Sådan lyder vurderingen fra Radio24syvs politiske redaktør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når hverken statsministeren eller udenrigsministeren har planlagt at mødes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama, der kommer til Danmark i februar, skyldes det hensynet til danske handelsinteresser i forholdet til Kina. Sådan lyder udlægningen fra Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen.

»Det handler dybest set om handelsinteresser og om Kinas magt og indflydelse,« siger han.

Dalai Lamas besøg hos verdens ledere har gang på gang fremkaldt sure miner hos det kinesiske styre, som har set møderne som et symbol på støtte til Tibets ønske om selvstændighed.

De Radikales udenrigsordfører, Zenia Stampe (R), har forklaret, at regeringstoppen ikke mødes med Dalai Lama, da Dalai Lama ikke selv har anmodet om et møde. Noget, hun desuden mener, skyldes, at Dalai Lama ikke vil politisere sit besøg i Danmark. Men den forklaring giver Jesper Termansen ikke meget for:

»Det er en skinforklaring, for der er ingen tvivl om, at grunden til at han ikke beder om et møde, er, at han godt ved, det ville sætte regeringen i et ubehageligt lys. Det er ikke fordi, han ikke har lyst til at modtage anerkendelse. Han har i den grad lyst til, at Tibets sag, og den sag han kæmper for, bliver anerkendt i verden. Han har jo også tidligere mødtes med både Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V) og senest Lars Løkke Rasmussen (V),« siger han.

Ved det seneste møde mellem Dalai Lama og Lars Løkke Rasmussen, husker Jesper Termansen ironisk nok, hvordan Helle Thorning-Schmidt (S) skosede den tidligere statsminister for kun at ville møde Dalai Lama ved et privat besøg.

»Hun sagde: Hvis jeg skulle mødes med Dalai Lama, så ville det jo heller ikke være som Helle fra Østerbro, men som leder af Socialdemokraterne,« fortæller den politiske redaktør.

»Jeg opfatter det sådan, at Zenia Stampe er sendt i byen for at prøve at finde en melodi, som kan passe i den her situation, fordi det er en penibel sag,« tilføjer han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra statsministeren. Hun henviser til udenrigsministeren, som igen har henvist til Zenia Stampe.