EL: Pinligt og slapt at Thorning afviser møde med Dalai Lama

Regeringen gør et knæfald for det kinesiske diktatur, når hverken statsministeren eller udenrigsministeren vil mødes med Tibets åndelige leder i februar, hvor han kommer til Danmark. Det mener Enhedslisten.

Foto: STRINGER/INDIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er pinligt, at Danmark bøjer sig,« siger Enhedslistens udenrigs- og menneskerettighedsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), med henvisning til, at hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil mødes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama, når han besøger Danmark til februar.

Tidligere møder mellem danske toppolitikere og den åndelige leder har affødt voldsomme protester fra det kinesiske styre, der ser sådanne møder som grov indblanding i interne kinesiske forhold.

»Det er på tide, at regeringen gør op med sig selv, om den reelt går ind for demokrati og ytringsfrihed, som den ofte taler om. Hvis man vil støtte demokratiske kræfter i Kina og Tibet, bliver man nødt til mødes med dem, nødt til at anerkende dem, nødt til at drøfte situationen med dem. Når regeringen ikke vil mødes med Dalai Lama, sender den et ganske klart signal til det kinesiske diktatur: I kan fortsætte med at undertrykke jeres befolkning, vi kommer ikke til at blande os i det. Det synes jeg er meget uheldigt,« siger Nikolaj Villumsen.

Tibet har i mange år kæmpet for selvstændighed, efter det blev besat af Folkerepublikken Kina i 1950, og Kina har i løbet af årene været under anklage for grove brud på menneskerettighederne i Tibet. Dalai Lama har tidligere været Tibets leder, og selv om han nu siger, han stiller sig uden for politik og blot ønsker at skabe fredelige relationer til kineserne, er han en torn i øjet på det kinesiske styre.

Det er ikke kun Enhedslisten, der er skuffet over regeringens håndtering af sagen. Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti kritiserer ligeledes, at der ikke bliver et møde mellem statsministeren og Dalai Lama.

Da Dalai Lama besøgte Danmark i 2009, mødte han daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter et møde på Marienborg. Det udløste en politisk krise mellem Danmark og Kina.

Nikolaj Villumsen mener, det er ekstra pinligt for Helle Thorning-Schmidt, at hun tidligere i opposition sagde, at man selvfølgelig bør mødes med den åndelige leder, mens hun nu som statsminister afviser selv at gøre det.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afviser dog, at det manglende møde skyldes et pres fra Kina. Han lægger stor vægt på, at den tibetanske leder ikke har sendt en officiel anmodning om et møde.