Henrik Sass Larsens datter revser B.T. og Ekstra Bladet – nu er ophedet debat eksploderet på Twitter

Journalister går i rette med flere socialdemokratiske folketingspolitikere, der på Twitter flittigt deler en kronik fra Nynne Sass Larsen, som i kronik langer hårdt ud efter tabloidpressen.

Henrik Sass Larsens datter, Nynne, skriver, at hun som barn var nødt til at tænke over, hvad hun sagde om sin far i offentligheden, og at hun blev ramt af avisernes historier. Hendes værste mareridt var at vågne op til en ny forside. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et debatindlæg fra 21-årige Nynne Sass Larsen, der er datter af den tidligere socialdemokratiske folketingspolitiker Henrik Sass Larsen, vækker i skrivende stund stor furore på Twitter.

Journalister, socialdemokrater og andre går i rette med hinanden og debatterer mediers ansvar over for børn og andre pårørende til personer, der hænges ud i medier.

Således skriver Nynne Sass Larsen i debatindlægget, som er bragt i Jyllands-Posten, at B.T. og Ekstra Bladet satte en stopper for hendes barndom, da de to medier i 2011 begyndte at bringe kritiske historier om hendes far.

Historierne handlede om Henrik Sass Larsens forhold til rockeren Torben Ohlsen Jensen, populært kaldet Suzuki-Torben, samt en tidligere socialdemokratisk byrådspolitiker i Køge, Tommy Kamp, der dengang blev sigtet og tiltalt for bedrageri – anklager som dog senere blev droppet. Historierne handlede også om, at Henrik Sass Larsen ikke kunne sikkerhedsgodkendes af PET, og at han derfor ikke i første omgang kunne blive minister i valgperioden.

Nynne Sass Larsen skriver, at hun som barn skulle tænke over, hvad hun sagde om sin far i offentligheden, og at hun blev ramt af avisernes historier. Hendes »værste mareridt« var at vågne op til en ny forside.

»Det er, da mit ansigt rammer asfalten, og min hud på kinden skrabes af, at vores fælles historie begynder,« indleder hun.

Herefter beskriver Nynne Sass Larsen, at hun netop er begyndt i 5. klasse, er 11 år og på vej ned i skolegården, da hun bliver skubbet i ryggen og falder.

»De hænder, der satte de første ar i min barndom, var en konsekvens af jeres beslutning, af jeres forsider, og det er de konsekvenser, som jeg ønsker at kaste lys over.«

»Vi starter i 2011, hvor I, chefredaktører på B.T. og Ekstra Bladet, skriver med store sorte bogstaver på en gul breaking-forside, at min far er rocker. Sammen står I, voksne mænd, med en megafon i hænderne og råber mig, 11 år gammel, ind i hovedet, at min far er rocker. Det stod på hvert et gadehjørne, foran enhver kiosk, og det lå som et faktum på køkkenbordene hos mine venners forældre søndag morgen. Det var uundgåeligt,« skriver hun.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skriver på sin Twitter-profil, at nu er der stof til eftertanke til en chefredaktør eller to.

Forhenværende fødevarer-, fiskeri- og ligestillingsminister Mogens Jensen (S) følger trop:

»Det har ubærlige konsekvenser for børn og familier, når medierne er i blodrus og går efter manden frem for bolden!« skriver han.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sammenholder Nynne Sass Larsens kronik med en udsendelse af DR-podcasten »Genstart«. Her problematiserer forhenværende politisk redaktør på TV 2 Anders Langballe det, han kalder politiske journalisters såkaldte blodrus, hvor pressen ifølge ham mister blikket på bolden og i stedet fokuserer på at få en politiker ned med nakken.

Også Rasmus Kjeldahl, der er direktør i organisationen Børns Vilkår, mener, at pressen har et medansvar.

»Pressen har et stort medansvar for mobning af børn, når forældre hænges voldsomt ud.«

I den anden grøft står blandt andre Ekstra Bladets journalist Brian Weichardt, der påpeger, at det »altså ikke var pressen, der vragede Sass som minister på grund af en PET-vurdering eller ikke mødte op som statsrevisor

Brian Weichardt møder opbakning fra sin kollega James Kristoffer Miles, der er politisk journalist på Ekstra Bladet.

»Synd for en 11-årig, at hun må læse om sin fars møder med rockere i avisen. Men det var en nødvendig afsløring af en S-finansministerkandidat,« skriver han.

Kristoffer Eriksen, der er chefredaktør på Ekstra Bladet, går i rette med påstanden om, at medier har kaldt Henrik Sass Larsen for rocker.

»Ingen har kaldt hendes far rocker. Hvilke historier skulle ikke være bragt?« skriver han i et svar til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.