DFer forsvarer kritik af de Radikale efter terrorangreb

Dansk Folkepartis Aia Fog skyder i en artikel skylden for terrorangrebet på den udlændingepolitik, de Radikale har stået fast på siden 1983. Hun understreger dog nu, at det ikke betyder, at de Radikale har et direkte ansvar.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ting, som i raseri og vrede kan lyde hårdere, end de er.

Nogenlunde sådan mener Dansk Folkepartis folketingskandidat Aia Fog (DF) i Brøndbykredsen, at hun er blevet opfattet, efter hun har langet ud efter de Radikale for at stå værn om en for lempelig udlændingepolitik siden 1983. En politik, der ifølge Aia Fog har været en af årsagerne til, at en person i weekenden dræbte to borgere under to terrorangreb i København.

Aia Fog siger lørdag til Jyllands-Posten, at de Radikale står med »et stort ansvar« for, at terrorangrebet kunne finde sted.

»De Radikale har siden 1983 tilladt en udvikling, hvor vi har fået ekstremister lukket ind i vores midte, som kan finde på det her,« siger Aia Fog, som henviser til udlændingeloven fra 1983, som stillede asylansøgere bedre juridisk set.

Aia Fog har senere blandt andet på Facebook forklaret, at hendes udtalelser ikke skal opfattes som om, at det er de Radikale, der kan klandres for terrorangrebet.

»Jeg er citeret korrekt. Men det fremstår meget firkantet, som om man kan trække en lige linje mellem terrorhandlingen og de Radikale. Jeg er ikke ude på at sige, at de Radikale har forårsaget terrorangrebet, det har de ikke. Men jeg mener, at de Radikale har ansvaret for, at vi lige siden 1983 har fastholdt, at man ikke vil stramme udlændingepolitikken overhovedet. Og det har bevirket, at vi har fået islamister blandt os, som bekæmper vores samfund og angriber vores ytringsfrihed,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Så en anden udlændingepolitik fra 1983 og fremover ville have undgået et angreb som det vi så i weekenden set med dine øjne?

»Det ville i hvert fald have mindsket risikoen, hvis vi havde stillet krav om assimilation og integration til de mennesker, som kommer til vores land,« siger hun.

Kristoffer H. Storm (DF), der er folketingskandidat og gruppeformand for Dansk Folkeparti i Region Nordjylland, placerede lørdag ansvaret for angrebet hos venstrefløjen. En udtalelse han senere trak tilbage.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen (DF), sammenligner de to holdninger, som han kalder et »øjebliks raseri«. Aia Fog har også været i kontakt med Dansk Folkepartis ledelse for at uddybe hendes synspunkt.

»Det er ubetænksomt og urigtigt. For folk som prædiker fred og fordragelighed kan ikke beskyldes for at være skyldige i noget, det kan de folk som prædiker vold til gengæld. Det har Aia Fog også forstået,« siger Søren Espersen.