Inviteret af Obama: Aarhus-borgmester skal tale radikalisering i Det Hvide Hus

Barack Obama har inviteret Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard til Washington for at deltage i en konference om antiradikalisering.

Borgmester Jacob Bundsgaard taler til mandagens mindehøjtidelighed i Aarhus for weekendens danske terrorangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Den såkaldte Aarhus-model, der har til formål at bekæmpe radikalisering, har vakt interesse flere steder i verden - og nu også i Det Hvide Hus.

USAs præsident, Barack Obama, har nemlig inviteret den aarhusianske borgmester, Jacob Bundsgaard (S), til at deltage i en konference om antiradikalisering i præsidentboligen i Washington.

Konferencen, »The White House summit to counter violent extremism«, afholdes onsdag og torsdag i denne uge, og borgmesteren glæder sig over invitationen.

»Invitationen er en stor anerkendelse af det samarbejde, vi har på tværs af Aarhus Kommune med Østjyllands Politi og andre gode kræfter,« siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Sigtet med Aarhus-modellen er at forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme blandt potentielle og hjemvendte Syrien-krigere. Krigerne og deres pårørende tilbydes rådgivning og vejledning, og samarbejdet med politiet skal skabe tillid mellem myndighederne og de miljøer, hvor Syrien-krigerne ofte kommer.

Regeringens handleplan om forebyggelse af ekstremisme og radikalisering, som faldt på plads for et par uger siden, vil kombinere Aarhus-modellens blødere metoder med en mere kontant linje over for Syrien-krigerne.

Og netop den kombination er effektfuld, understreger Jacob Bundsgaard.

»Vi står over for en global udfordring, og der er ingen lette løsninger eller garanti for succes, men vores strategi med at kombinere en tydelig markering af værdier, tæt opfølgning og retslig konsekvens, har vist sig at have effekt. Præcis derfor har vi også oplevet massiv international interesse for Aarhus-modellen,« siger han.

»Men vi skal forsat være opmærksomme på, hvad vi gør. Det her er en utroligt vigtig opgave, som weekendens frygtelige terrorhandling i København er en ulykkelig påmindelse om,« betoner Jacob Bundsgaard.

Obamas invitation til Aarhus-borgmesteren kom inden weekendens terroranslag.