Dansk Metal: Lahn starter relevant debat om fradragskroner

Hos Dansk Metal mener man, at det er godt at få diskuteret, hvem der opfylder kravene som fagforening, og hvem der ikke gør, så fradraget for kontingentet kan tilfalde de rette.

Anne Vang taler hos Dansk Metal. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraten Leif Lahn Jensens (S) angreb på de fagforeninger, som ikke er en del af den traditionelle fagbevægelse, er ifølge Dansk Metal ikke en sondren mellem gule og røde fagforeninger. Det er i stedet en diskussion om, hvem der bør være berettiget til fradrag for det faglige kontingent, og hvem der ikke skal være det. Det vurderer Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen.

»Jeg synes, at han spørger, hvem der laver noget for fradragskronerne. Hvem laver overenskomster? Hvem arbejder med arbejdsmiljø? Hvem arbejder med tilskadekomst? Hvem arbejder med uddannelsesspørgsmål? Og de, der laver samfundsmæssige indsatser, skal have fradragsretten,« siger Claus Jensen.

I fredagens udgave af Berlingske foreslår den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører, at man sløjfer fradragsretten for det faglige kontingent for medlemmer af de gule fagforeninger, fordi de »ikke er rigtige fagforeninger«. De »kopierer« overenskomster fra de andre og »trækker lidt fra de steder, hvor de er uenige«.

Dansk Metals forbundsformand bakker op om debatten.

»Jeg synes, det er en OK debat at få taget, for ellers er der næsten ikke grænser for, hvad man kan starte af foreninger og kalde det en fagforening og på den måde få fradragsret. Det er da relevant at se på, om de, der i dag kalder sig fagforeninger, reelt set er fagforeninger,« siger Claus Jensen.

Selv om Dansk Metals forbundsformand tolker Lahns kritik som en efterspørgsel på en definition af en fagforening, mener han dog også, at socialdemokraten har ret i sin kritik af, at både Kristelig Fagforening (Krifa) og Det Faglige Hus, som er de to største gule fagforeninger, ikke prioriterer en traditionel fagforeningsindsats.

»Han har helt ret i, at ingen af de to store, gule organisationer laver nogen samfundsmæssig indsats, mig bekendt,« siger Claus Jensen.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ønsker man ikke at udtale sig om socialdemokratens kritik, fordi partiets fungerende politiske ordfører, Maja Panduro (S), har understreget, at kritikken står for Leif Lahn Jensens egen regning.