Gul fagforening: S-ordfører fedter for »økonomiske storsponsor«

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører fedter for fagbevægelsen, når han vil fjerne fradragsretten for gule fagforeninger, mener formanden for Det Faglige Hus.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Når Socialdemokraterne og Leif Lahn vil fratage medlemmer af én type fagforening muligheden for at trække kontingentet fra i skat, mens medlemmer af andre typer fagforeninger bevarer denne mulighed, så svarer det i mine øjne til, at man inddeler danskere i første- og andenrangsborgere«.

Sådan lyder meldingen fra den gule fagforeningsformand for Det Faglige Hus, Johnny Nim, efter at Socialdemokraternes Leif Lahn Jensen (S) i fredagens Berlingske foreslår, at det ikke skal være muligt at trække kontingentet til de gule fagforeninger fra på selvangivelsen.

Sagen kommer ikke bag på Johnny Nim, der mener, at Leif Lahn Jensen har været tæt på at miste sin »politiske og økonomiske storsponsor 3F« efter at have kritiseret medlemmer af LO-forbundet. Derfor havde socialdemokraten brug for igen at gøre sig populær i fagbevægelsen, mener Johnny Nim.

»Vi regnede med, at han skulle gøre aflad, men det er godt nok noget af en omgang fedteri, han leverer nu for at komme tilbage i varmen. Vi kan dog konstatere, at der internt i regeringen og tilmed internt i Socialdemokratiet ikke er opbakning til forslaget. Nogle forstandige folk er der da til,« udtaler han i en pressemeddelelse med henvisning til, at Socialdemokraterne ikke bakker op om ordførerens udmelding.

Leif Lahn Jensen mener ikke, at de gule fagforeninger som Krifa og Det Faglige Hus er »rigtige« fagforeninger. De lukrerer nemlig på de overenskomster, de røde fagforeninger har fået forhandlet på plads, siger han. Men det er udtryk for smagsdommeri, mener Johnny Nim.

»Leif Lahn mener tydeligvis, at LO-forbundet har monopol på det at være fagforening. Det er jo helt forkert, når man kan se, at flere tusinde personer er medlemmer af andre alternative foreninger,« siger han.

Leif Lahn Jensen har tidligere kritiseret alternative fagforeninger for at fjerne rettigheder, som medlemmer traditionelt set har haft. Han peger blandt andet på, at Krifa har afskaffet de ansattes strejkeret. Men den udmelding forstår man ikke i Det Faglige Hus.

»Vi mener ikke, at det er en politisk opgave, at man skal være smagsdommer på, hvem der skal have frataget deres ret til at trække deres kontingent fra i skat og hvem, der kan beholde den mulighed,« siger Johnny Nim.