Advokater kritiserer indgreb mod hellige krigere

Der er store retssikkerhedsmæssige mangler i regeringens lovforslag, der skal forhindre danskere og herboende udlændinge at drage i hellig krig, mener Advokatrådet.

Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er store problemer med retssikkerheden i det lovforslag, som regeringen vil bruge til at forhindre danskere og herboende udlændinge at drage i hellig krig.

Jyllands-Posten skriver onsdag, at en lang række organisationer kritiserer lovforslaget, som for tiden er i høring. En af dem er Advokatrådets strafferetsudvalg, der netop har afleveret en rungende kritik af lovforslaget i sit høringssvar.

Udvalgets formand, Sysette Vinding Kruse, kalder lovforslaget »meget voldsomt« og »problematisk«. Det skyldes ikke mindst en helt bestemt formulering, der går igen flere steder.

»Det, vi især kritiserer, er vendingen »grund til at antage«, der går igen i forslaget. Vi taler om, at man kan fratage herboende udlændinge deres opholdstilladelse, hvis der er »grund til at antage«, at de har deltaget i forskellige ulovligheder. Men formuleringen »grund til antage« er meget løs, og det er det, vi anker imod,« siger Sysette Vinding Kruse til Berlingske Nyhedsbureau.

For når der i lovforslaget er lagt op til, at danskere kan få frataget sit pas og herboende udlændinge deres opholdstilladelse, så er det »voldsomme« indgreb, der kræver juridisk tyngde, mener formanden.

»Vi snakker om meget voldsomme indgreb. man kan simpelthen fratage udenlandske statsborgere deres ret til at bo her, og det er meget indgribende,« siger Sysette Vinding Kruse.

Lovforslaget er udarbejdet af SR-regeringen og blev sat i verden, efter det henover sommeren kom frem, at mere end 100 herboende udlændinge og danskere menes at have deltaget i hellig krig i Syrien og Irak de seneste år.

Den rejseaktivitet vil regeringen med det nye lovforslag sætte en stopper for, blandt andet ved at gøre det nemmere at inddrage personers pas, opholdstilladelse eller uddele udrejseforbud. Selve formålet med loven har Advokatrådet ikke noget imod, siger Sysette Vinding Kruse.

»Det er da meget rimeligt, at mennesker, der er til fare for landets sikkerhed, ikke skal være her. Men derfor skal der stadigvæk være kød på anklagerne, når man foreslår så indgribende procedurer, som dem, der er i spil her,« siger hun.

Udover kritik af vendingen »grund til antage« retter Advokatrådets strafferetsudvalg også en hård kritik af klagereglerne for udlændinge, som man kalder for »for dårlige« og »komplicerede«.

Lovforslaget ventes at blive fremsat i Folketinget inden jul.