Regeringens kamp mod hellige krigere får massiv kritik

Regeringens lovforslag, der skal forhindre, at udlændinge i Danmark og danskere drager i hellig krig får massiv kritik fra centrale organisationer, der mener, at retssikkerheden er for dårlig.

Regeringens lovforslag, der skal forhindre, at udlændinge i Danmark og danskere drager i hellig krig, får kritik fra flere centrale organisationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/IRAQ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil med udrejseforbud, inddragelse af pas og i værste fald inddragelse af opholdstilladelsen for udlændinge forhindre, at danskere og udlændinge i Danmark tager til Syrien, Irak eller andre lande for at deltage i en væbnet konflikt, men flere organisationer stiller nu spørgsmål til retssikkerheden i forslagene, skriver Jyllands-Posten.

Det viser endnu ikke offentliggjorte høringssvar, som avisen har fået indsigt i.

Ifølge regeringens lovforslag kan en udlænding miste opholdstilladelsen, hvis personen opholder eller har opholdt sig uden for landet, og der er »grund til at antage«, at udlændingen under opholdet deltager i aktiviteter, der kan være en fare for Danmarks sikkerhed.

Men retssikkerheden og klageadgangen er alt for dårlig, især for de udlændinge, der kan ende med helt at miste opholdstilladelsen, mener flere organisationer herunder Advokatrådet.

»Formuleringen »grund til at antage« betyder, at blot en mistanke, som politiet eller Politiets Efterretningstjeneste, PET, har til den pågældendes adfærd, kan få alvorlige konsekvenser for de mennesker, som risikerer aldrig at kunne komme ind i Danmark igen og dermed heller ikke i det meste af Europa. Hertil kommer ovenikøbet, at klagemulighederne for en sådan person er dårlige,« siger Sysette Vinding Kruse, formand for Advokatrådets strafferetsudvalg, til avisen.

Forslaget forsvares af socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S).

»Man har altid mulighed for at få prøvet sin sag ved en domstol. Hverken fra politisk side eller politiets er man interesseret i at tabe en masse sager,« siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.