Hellige krigere fanges i Syrien uden pas

Europæere, der drager til Syrien for at kæmpe, kan få vanskeligt ved at komme hjem igen.

Foto: HOSAM KATAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere Syrien-krigere - heriblandt danske - fortryder, når krigens brutalitet rammer. Men på det tidspunkt kan det være svært at komme hjem igen, skriver Politiken.

Avisen har kendskab til en 17-årig dansk dreng, der efter at have fået nok af krigens barske realiteter i fjor meddelte sine pårørende i Danmark, at han ønskede hjælp til at komme hjem fra Syrien.

Han kæmpede for en islamisk oprørsgruppe, men til trods for at han med en neutral aktørs mellemkomst blev forsøgt hjulpet, lykkedes det ikke. Og han blev senere dræbt i kamp.

Ifølge Politiken er han angiveligt ikke alene om at have svært ved at forlade Syrien, og avisen har oplysninger om, at mindst en anden dansk Syrien-kriger er i samme situation.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) indsamler systematisk information om de danske muslimer, der kæmper i Syrien og Irak, og kender også eksempler på, at de ikke kan forlade borgerkrigen, hvis de først har tilsluttet sig en militant gruppe.

I en analyse fra juni skriver Center for Terroranalyse under PET, at »det kan være vanskeligt at forlade nogle af de militante islamistiske grupper i Syrien«, og at »det kan være farligt« blot at forsøge det.

Når de hellige krigere fra vestlige lande ankommer til oprørsgrupperne i Syrien eller Irak, tvinges de nemlig ofte til at aflevere deres pas.

Arne Vågen, der er chef for katastrofeafdelingen i Dansk Røde Kors og jævnligt har rejst i Syrien, kender problematikken:

»Det er svært for dem at komme tilbage. De er jo rejst ind ulovligt, og tilmed har mange måttet aflevere deres pas,« siger han til Politiken.