Verdenshandlen med største tilbagefald siden finanskrisen

Særligt svagere efterspørgsel fra de såkaldte emerging markets gjorde 2015 til det værste år for global handel siden årene efter finanskrisen. Tallene underbygger den stigende bekymring for verdensøkonomiens sundhed.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Jason Lee / Reuters

Det skriver Financial Times.

Værdien af vare, der krydsede internationale grænser, faldt 13,8 pct. i 2015, hvilket er det første fald i verdenshandlen siden 2009. De nedslående tal stammer fra en rapport fra det hollandske bureau for økonomisk politikanalyse og falder på et tidspunkt, hvor der er stigende bekymring for, at 2016 kan blive et år med mørke skyer over den globale økonomi.

Tallene kaster desuden en skygge over det igangværende G20-møde i Shanghai, hvor finansministre og centralbankdirektører fra verdens 20 største økonomier er samlet.

Den britiske centralbankchef, Mark Carney, har før mødet, der er startet fredag, været ude med en kommentar om, at den globale økonomi er i fare for at blive fanget i en ligevægt af lav vækst, lav inflation og lave bankrenter. Således er han enig med den Internationale Valutafond, IMF, der i sidste uge advarede mod, at fonden var tæt på at nedgradere sin forudsigelse for verdensøkonomien i år, og at regeringerne generelt bliver nødt til at gøre mere for at gavne væksten.