USA sænker renten en smule

Som forudset af de fleste analytikere valgte den amerikanske centralbank tirsdag aften at sænke renten med et kvart procentpoint. Men investorerne havde åbenbart ventet mere: Aktierne falder på Wall Street.

Federal Reserve levede op til analytikernes forventninger og sænkede renten med 0,25 procentpoint til 4,25 procent - renten er dermed sænket med ét procentpoint siden september.

Enkelte analytikere havde dog forventet, at centralbankchef Ben Bernanke og hans kolleger i den pengepolitiske komité i ét hug ville sænke renten med et halvt procentpoint for at holde væksten oppe. USAs økonomi er på vej ned i gear, blandt andet som følge af krisen på boligmarkedet, og der er risiko for recession. Over for det står centralbankens ansvar for at holde inflationen i ave.

Ifølge Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen er det især en skuffelse for markedet, at Fed kun sænkede diskontorenten, som er den rente bankerne kan låne penge til hos Fed, med samme 0,25 procentpoint.

"Det er lidt af en skuffelse, at Fed ikke forsøger at komme problemerne på kreditmarkederne til livs ved at øge tilskyndelsen af diskontovinduet, og det øger frygten for, at kreditkrisen kan trække længere ud," siger Jes Asmussen.

Investorerne havde tilsyneladende også regnet med mere denne gang, for kort efter rentemeddelelsen faldt aktierne ret voldsomt: Kort inden rentemeddelelsen fra Fed lå de toneangivende aktieindeks med pæne plusser: Dow Jones var oppe med 0,30 procent, teknologiaktierne lå i plus med Nasdaq 0,53 procent, og det brede S&P 500 indeks var positivt med 0,43 procent.

Tre kvarter efter rentemeddelelsen lå Dow Jones i minus 1,40 procent, Nasdaq faldt til minus 1,37 og S&P var i minus 1,56 procent for dagen.

Af 124 analytikeres estimater, som Bloomberg News havde indsamlet, ventede 114 en sænkning på 25 basispoint, otte ventede en regulering på 50 basispoint nedad, mens kun to analytikere ventede, at renten ville blive holdt uændret på 4,5 procent.

(Opdateret kl. 20.59)