Tænketank: Danmark skal med i bankunion pga. Danske Bank

Danmark bør deltage i den europæiske bankunion, fordi de største hjemlige banker, særligt Danske Bank, er så store, at de kan tage hele landet med sig hvis de falder. Det mener, en cheføkonom i tænketanken Europa.

Deutche Bank, Tysklands største, fylder 60 pct. af Tysklands BNP. Danske Bank fylder til sammenligning næsten 175 pct af Danmarks BNP. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Danske Bank, Nordea og Nykredit er blevet for store til at kunne tøjles inden for rammerne af den danske nationalstat, udtaler cheføkonom i tænketanken Europa, Mikkel Høegh, til dagbladet Børsen. Han uddyber, at bankerne har så store balancer, at de vil kunne tvinge landet i knæ, hvis de kommer i for store problemer.

Det skriver dagbladet Børsen.

Bankunion er beregnet på at forebygge en ny finanskrise ved at oprette en fælles tilsynsmekanisme med bankerne, styret af den europæiske centralbank og en mekanisme til afvikling af kriseramte banker.

Danske Bank er klart den største bank herhjemme målt på balancen, og er den bank i Europa med den største balance i forhold til hjemlandets BNP. Næsten 175 pct. af Danmarks BNP er Danske Banks balance på. Til sammenligning er Deutsche Banks balance på omkring 60 pct. af Tysklands BNP og Lloyds Banking Groups balance på lidt over 50 pct. af Storbritanniens BNP.

Fra politisk hold er der dog tøven. Både den forhenværende Økonomi- og Indenrigsminister Magrethe Vestager (R) og den nyslåede minister, Morten Østergaard (R), har ikke taget endelig stilling til Danmarks deltagelse i bankunionen endnu.