Nordeas formand angriber bankunion

En af Nordens mest magtfulde finanschefer kritiserer kraftigt den europæiske måde at tackle kriser. Hans egen koncern noterer fremgang i nyt regnskab.

En af Nordens mest magtfulde finanschefer kritiserer kraftigt den europæiske måde at tackle kriser. Hans egen koncern noterer fremgang i nyt regnskab. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsesformand i både Nordea og finske Sampo Bjørn Wahlroos kritiserer nu kraftigt planerne om en fælles bankunion, og han anklager EU for at centralisere for megen magt i Bruxelles samt at overregulere finanssektoren.

Det fremgik af et radioprogram i Sveriges Radios P1, hvor den centralt placerede finanschef sammenlignede Europas og USAs tilgang til finanskriser.

»I stedet for at sætte sig ned og gruble, så skred de i USA til målbevist handling,« sagde Bjørn Wahlroos og pegede som eksempel på centralbanken Federal Reserves og den amerikanske regerings kapitalindsprøjtning til banksystemet.I EU har politikerne derimod valgt en mere kompliceret og mindre effektiv tilgang, vurderer finansmanden ifølge SvD Näringsliv.

»Årsagerne til Europas økonomiske modgang er vores forkærlighed for organisering og regulering. Bankkrisen er et godt eksempel. Amerikanerne løste problemerne, mens vi bygger en bankunion,« sagde Bjørn Wahlroos i et direkte angreb på et af de største politisk-økonomiske projekter i EU.

Ifølge hans analyse har overvejende venstreorienterede regeringer i Europa i 1970-erne og 1980-erne fremelsket statslig foretagsomhed frem for private entreprenører. Og han giver også iveren efter at regulere og organisere skylden for arbejdsmarkedet stadig halter mange steder i EU på grund af store barrierer mellem landenes arbejdsmarkeder.Mens han er skuffet over de store linjer i Europas politik, så kan Bjørn Wahlroos på de indre linjer glæde sig over det halvårsregnskab fra Sampo, der netop er offentliggjort. Her opjusterer Sampo sine forventninger til hele årets resultat af forsikringsvirksomheden på baggrund af den generelt forbedrede økonomi i Norden.

Koncernen øger sin forventning til den såkaldte combined ratio, omkostninger og erstatninger i forhold til præmierne, fra 89 til 92 til nu at lyde på 88 til 91 for koncernens forsikringsselskab If. Jo lavere tallet er, jo mere tjener selskabet. Det var dog ikke nok til at nå analytikernes forventning på 85,6, skriver Reuters.

Resultatet i If før skat steg to procent til 465 million euro i forhold til samme periode sidste år.