Sverige hæver renten på grund af rekordvækst

Den svenske centralbank har hævet den toneangivende rente med 0,25 pct.point til 1,25 pct. Det skyldes, at landets økonomi er i god gænge, forklarer centralbanken.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Den svenske økonomi vokser med rekordfart og drager fordel af den stigende verdenshandel. Opsvinger er bredt baseret, og nu er investeringen også accelereret. Samtidig udvikler arbejdsmarkedet sig godt, skriver Sveriges Riksbank i en meddelelse.

Centralbanken ser nu en økonomisk vækst i Sverige på 5,5 pct. i 2010, hvor den tidligere melding fra oktober lød på en vækst på 4,8 pct. For 2011 ses en vækst på 4,4 pct. mod tidligere ventet 3,8 pct.

Det anføres videre, at husholdningernes optimisme og stærke økonomi vil understøtte en fortsat vækst i forbruget. Men den optimisme skal tøjles for ikke at skabe ubalancer i den svenske økonomi, lyder advarslen.

- En gradvis forhøjelse af repo-renten (den toneangivende rente, red.) kan også medvirke til en lavere vækst i husholdningernes låntagning og reducere risikoen for, at ubalancer bygger sig op i den svenske økonomi, hedder det i meddelelsen.

Derudover skal en stigende rente holde snor i inflationen og sikre, at ressourceudnyttelsen ikke bliver for høj.

RB-Børsen