Svenskerne henter penge hjem fra skattely

I modsætning til i Danmark har udvekslingsaftaler med en række såkaldte skatteparadislande alene i 2010 fået svenske velhavere til frivilligt at indberette skjulte formuer for i alt omkring fire milliarder kroner mod et løfte om straffrihed. Danmark må i stedet hente pengene hjem på »den hårde måde«.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: Svenske velhavere med formuer gemt godt væk under varmere himmelstrøg er begyndt at få svedige hænder og kolde fødder, efter at de nordiske lande de seneste år har indgået aftaler eller indledt forhandlinger om udveksling af informationer med omkring 30 såkaldte skatteparadiser.

Alene i 2010 - og særligt de seneste måneder - er der i Sverige indberettet formuer i udlandet for op mod fem milliarder kroner via en særlig, frivillig selvangivelse, der giver straffrihed, og eftersom ordningen ellers knap er blevet benyttet i de fire årtier, den har eksisteret, ser den svenske skattemyndighed »boomet« som et tegn på, at skattefuskerne er blevet nervøse.

»Reglerne er ikke ændret, men det seneste år har vi haft en meget kraftig stigning i henvendelser fra skattekonsulenter, der på vegne af deres klienter vil høre om vilkårene for frivillig indberetning, og vi er meget sikre på, at den enkeltstående, vigtigste årsag er, at snøren er begyndt at stramme,« siger leder af Skatteverkets udlandsenhed, Göran Haglund.

200 mio. kr. i vente

Pengene er primært hentet hjem fra Schweiz, Lichtenstein og eksotiske steder i Caribien som Bermuda og Caymanøerne og har indtil videre betydet en ekstraindtægt til den svenske statskasse på 200 mio. kr.

Når selve skatteindtægten indtil videre ikke er større, hænger det sammen med, at det sjældent er selve kapitalen, der ikke er beskattet.

»Det er oftest arv eller penge, som svenskere har opsparet, mens de har arbejdet i udlandet, og som allerede er beskattede, men til gengæld har man så ladet penge stå i årevis uden at indberette afkast og formue. Men trods det er der samlet set tale om store beløb. Sidst vi forsøgte at skabe et overblik i 2007, regnede man ud, at omkring 300 mia. kr. var gemt væk svarende til en mistet skatteindtægt på mere end 7,5 mia. kr.,« siger Göran Haglund.

Selv om Danmark har indgået stort set samme skatteaftaler de seneste år, har det til gengæld ikke ført til, at danske velhavere på samme måde gør brug af muligheden for frivillige rettelser. Måske fordi man ikke får frit lejde, men i bedste fald lidt rabat på strafskatten, der ellers kan ligge på op til to gange selve den udestående skat.

»Hvis folk skal anmelde sig selv, handler det både om opdagelsesrisiko og incitament. Man diskuterede tidligere i år i Danmark, om man skulle give en form for frit lejde, men den diskussion er indtil videre udskudt til næste år,« siger afdelingschef i Skats afdeling for Økonomisk Kriminalitet, Preben Buchholtz Hansen, der dog også mener, at man halter lidt efter Sverige, når det handler om at få aftalerne sat i værk.

»Vi lavede senest i sidste uge en aftale med Schweiz, som i denne sammenhæng er et meget vigtigt land. Men det vil først være i de kommende år, at man for alvor ser resultatet af disse aftaler. Vi har haft nogle få testsager, og i de perioder, hvor der har været meget opmærksomhed omkring aftalerne i pressen, har vi hørt, at skattekonsulenterne har fået opringninger fra folk, men når det gælder henvendelser til skat har der været tale om enkelte »pip«.«

Han forventer dog, at der vil ske et stort ryk i 2011 og 2012, men medmindre man alligevel beslutter sig for at give frit lejde, bliver det på »den hårde måde«, at pengene skal hentes hjem. I den sammenhæng er det såkaldte money transfer-projekt, man indledte tidligere i år, altafgørende.

»De danske banker skal give os indsyn i transaktioner til og fra udlandet svarende til et beløb på ca. 4.000 mia kr. over de seneste fem år, hvoraf ca. 1.000 mia. er overført til og fra skatteparadiser, men nogle af disse penge er selvfølgelig også helt legale. Disse data har fået topprioritet, og vi er nu ved at have et overblik og et setup, der gør, at det fra næste år går løs med at henvende sig til folk og virksomheder - i nogle tilfælde politiet - for at finde frem til de ubeskattede formuer og indtægter. Vi har nogle interne bud på, hvad det kan dreje sig om for beløb, men først i løbet af foråret vil vi formentlig kunne give et reelt skøn.«

Også svenskerne forventer at tage hårdere fat næste år, men regner med, at en stor del af de anslåede syv-otte mia. skattekroner, der skal hentes hjem, vil blive anmeldt frivilligt, inden man overhovedet kommer i gang.