Selskaber betaler mere i skat

161.000 selskaber afleverede i fjor 49 milliarder kroner i statskassen, hvilket er en stigning på 9 milliarder i forhold til året før. 103.000 er såkaldte nulskatteselskaber.

Skat har i den senere tid været udsat for hård kritik af fastsættelsen af de offentlige ejendomsvurderinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Statens indtægter på selskabsskatter er på et år steget fra 40 til 49 milliarder kroner, en stigning på 23 procent fra 2011 til 2012, skriver Politiken.

Og i en dugfrisk analyse af samtlige 161.000 selskabers skattebetaling i indkomståret 2012 vurderer Skatteministeriet, at selskaberne kommer til at betale endnu mere de kommende år.

»Det er en glædelig udvikling, som vi tolker på den måde, at der er ved at komme gang i samfundsøkonomien. Det betyder, at selskaberne kan tjene flere penge, få et overskud og betale skat af det«, siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

»Men det er efter min vurdering også et resultat af den debat, der har været om de selskaber, der gemmer sig i skattelylande. Jeg tror også, det spiller en rolle, at vi nu har fået åbenhed om selskabernes skattebetaling i Danmark«, tilføjer skatteministeren.

Skattemyndighederne lægger formentlig inden ugens udgang samtlige selskabers skattebetaling ud til offentligt skue på internettet, så borgerne selv kan tjekke, om danske og udenlandske selskaber også betaler skat af produktionen i Danmark.

Trods stigningen i selskabernes skattebetaling er der samtidig blevet færre såkaldte nulskatteselskaber i Danmark, viser analysen.

Skatteministeren måtte i 2011 konstatere, at 68 procent af samtlige registrerede selskaber i Danmark – 109.000 selskaber i alt <saxo:ch value="226 128 147"/> ikke betalte en krone i skat. Det antal er nu faldet til 103.000, mens antallet af skattebetalende selskaber er steget fra 52.000 i 2011 til 58.000 selskaber sidste år.

Holger K. Nielsen håber, at mere end den nuværende tredjedel af selskaberne kommer til at betale skat i Danmark.

»Det er slet ikke godt nok. Der er fortsat alt for mange »skattefri« selskaber. Det skal vi have gjort noget ved, først og fremmest ved at få endnu mere gang i samfundsmaskinen. Og så skal vi samtidig sørge for at kontrollere selskaberne tæt og lukke de skattehuller, der gør det muligt at snyde«, siger Holger K. Nielsen.

Burgerkæden McDonalds, der ser frem til offentliggørelsen af selskabernes skattebetaling.

»Der er stadig folk, der tror, at vi ikke betaler skat herhjemme. Den slags myter lever videre, selv om vi har fået den aflivet hos mange danskere. Så vi er rigtig godt tilfredse med de åbne skattelister, hvor alle kan se sort på hvidt, at vi betaler skat i Danmark«, siger Stine Green Paulsen, kommunikationsdirektør i McDonalds Danmark.