160.000 selskabers skattebetaling bliver offentliggjort

Skattebetalingen fra samtlige selskaber i Danmark vil for anden gang blive offentliggjort på internettet. Det har ikke skræmt multinationale virksomheder ud af Danmark, vurderer forsker.

1000 kroner i sedler. I alt er her fotograferet 250.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Sidste år lagde skattemyndighederne samtlige af landets selskabers skattebøger ud til offentligt skue på internettet. Og det er de nu klar til at gøre igen, hvilket ifølge Skatteministeriet vil ske i næste uge, skriver Politiken.

Dermed er det muligt for borgerne selv at tjekke skattebetalingen hos de godt 160.000 danske og multinationale selskaber i landet.

Forud for første offentlige gabestok advarede flere eksperter om at åbne skattebøger kunne jage multinationale selskaber på flugt. En af dem var Caspar Rose, der er professor i selskabsledelse på Copenhagen Business School. Og han vurderer nu, at det ser ud til, at selskaberne i stedet har valgt at blive og indrette sig:

»Nej, jeg tror faktisk ikke, at der er nogen, der har taget flugten. Mange af de selskaber, der betaler selskabsskat, vælger at bruge ordningen til at kommunikere det positive signal, at de faktisk lægger penge i fælleskassen. Det, der har været og fortsat er min anke i forhold til denne ordning, er bare, at der kan være gode forklaringer på, at man ikke betaler selskabsskat et enkelt år. Måske fordi man ikke har tjent penge - eller fordi man har foretaget meget store investeringer. Derfor bør man se udviklingen over en længere periode,« siger Caspar Rose til Politiken.

En af virksomhederne er den multinationale fødevaregigant Nestlé, som forud for første offentliggørelse truede med at flytte, men som i dag ingen planer har om at flage ud og for første gang i en årrække har betalt skat i Danmark.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) skriver i en kommentar til avisen, at han »har svært ved at se, at det kan være et problem for selskaberne - medmindre de faktisk har noget at skjule«.

I 2011 betalte kun hvert tredje firma skat i Danmark, skriver Politiken, og skatteministeren håber, at åbenheden vil få flere selskaber til at hæve skattebetalingen.

I denne omgang vil det for første gang fremgå, hvad selskaber som A. P. Møller - Mærsk og Dong betaler i skat for den såkaldte kulbrinteindvinding - udvindingen af olie og gas i Nordsøen. Denne oplysning vil fremgå efter krav fra Enhedslisten som led i den nye aftale om Nordsøbeskatningen.

»I de kommende skattelister er der en opsplitning mellem selskabsskat og skat på kulbrinteindvinding. Det gør, at offentligheden mere specifikt kan få indsigt i, om virksomhedernes selskabsskat kommer fra indvinding af vores fælles ressourcer i Nordsøen. Og så er det jo med til at tilføre øget gennemsigtighed til de åbne skattelister,« skriver Holger K. Nielsen til Politiken.