Milliarder af engelske skattekroner går til virksomheder

Mere end 4 mia. pund blev sidste år overført fra den britiske statskasse til de fire største leverandører til den offentlige sektor - Serco, Capita, Atos og G4S.

Foto: Brian Bergmann. Det er kommet frem i en rapport fremlagt af Rigsrevisionen og har rejst bekymringer om, at virksomhederne har for stor betydning for landets økonomi. Det skriver The Guardian.
Læs mere
Fold sammen

Det er kommet frem i en rapport fremlagt af Rigsrevisionen og har rejst bekymringer om, at virksomhederne har for stor betydning for landets økonomi. Det skriver The Guardian.

Rigsrevisionen foreslår i rapporten, at de stadigt stærkere virksomheder skal tvinges til åbne deres bøger for skattefinansierede projekter og idømmes bøder eller blive udelukket fra fremtidige projekter, hvis de ikke kan opfylde deres aftaler med det offentlige.

- Det er regeringens politik at outsource leveringen af offentlige ydelser, men regeringen kan ikke outsource deres ansvar. Afdelingerne har til ansvar at sikre, at skatteyderne ikke bliver snydt, og at det er befolkningen ikke profit, der forbliver kernen af den offentlige service, udtaler Margaret Hodge, formand for statsrevisionen til The Guardian.

Hun rejser desuden en bekymring omkring manglende gennemsigtig i forbindelse med opgørelse af overskud og skat samt antallet af kontrakter, der ikke er genstand for reel konkurrence. Rigsrevisionen har i forbindelse med rapporten estimeret, at de fire virksomheder tilsammen har haft et overskud på 1,05 mia. pund og har betalt mellem 75 og 81 mio. pund i selskabsskat i Storbritannien. Atos og G4S menes ikke at have betalt noget selskabsskat.