Regeringen bøjer sig for milliardfondes kritik

Forslaget om at afskaffe flere fradrag for erhvervsdrivende almennyttige fonde førte til hård kritik fra en række af de mest magtfulde fonde i Danmark. Regeringen vender nu på en tallerken og bøjer sig for kritikken.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der var knubbede ord til regeringen fra en række af Danmarks mest magtfulde og ellers normalt så diplomatiske og lidt tilknappede fonde, da regeringen for få uger siden varslede nye skatteregler for de mange erhvervsdrivende og almennyttige fonde herhjemme.

Fondene røg op i det røde felt da regeringen lagde til grund for regelændringen at det ville betyde at fondene samlet skulle bidrage med ca. 200 mio. kr. mere i skat om året, men de beregninger skød fondene og deres revisorer siden ned. Det ville i stedet koste fondene over 1 mia. kr., måske helt op til 1,3 mia. kr. lød det fra fondene.

»Regeringen har åbenbar  i sinde at skære meget dybt  i uddannelse, forskning, kunst og kultur, der bliver ramt dobbelt.  Det er vanskeligt at forstå, at det skulle være borgerlig politik,« sagde Carlsbergfondets formand, Flemming Besenbacher, bl.a. til Berlingske undervejs i forløbet.

Regeringen planlagde at afskaffe transparensreglen, også kaldet overførselsreglen, som betyder, at fondenes indkomst er skattefri, hvis indkomsten uddeles eller hensættes til formål, der kommer hele samfundet til gode, eksempelvis inden for kunst, kultur eller forskning. Samtidig lagde regeringen op til afskaffe konsolideringsfradraget, som skulle hjælpe fondene med svagere indtægter med at undgå at blive udhulet finansielt over tid.

Kritikken fra 26 af Danmarks største fonde i et samlet høringssvar har gjort indtryk på skatteminister Karsten Lauritzen (V), der nu bøjer sig for fondenes bekymringer.

Regeringen erkender nu, at de 200 mio. kr. var et fejlskøn og foreslår at transparensreglen alligevel bevares. Til gengæld vil konsolideringsfradraget stadig blive droppet.

»Vi har lyttet til den kritik, der er kommet fra fondene. Fondene yder vigtige bidrag til almennyttige formål inden for bl.a. forskning og kultur, og vi har på intet tidspunkt ønsket at sende en milliardregning af sted til dem. Derfor er det en fornuftig løsning, vi har fundet her,« lyder det fra Karsten Lauritzen.

I Agustinusfonden er direktør Tommy Pedersen tilfreds med at transparensreglen bevares.

»For Augustinus er det helt afgørende, at især transparensreglen bevares, da hele vores struktur omkring uddelinger er indrettet efter den regel. Vi er meget fornøjede med at regeringen har lyttet til vores kritik,« siger Tommy Pedersen.