Kæmpe vækst i Danmarks eksport til USA

Danmark har stor succes med at sælge flere varer på det store amerikanske marked, viser nye tal. Det er især lægemidler, der storsælger i USA.

Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark eksport til USA brager frem. Stigningen er på hele 22,9 procent, når de sidste tre måneder fra februar til og med april sammenlignes med de foregående tre måneder.

Det er især en større eksport af lægemidler fra Novo Nordisk og andre danske medicinalselskaber, som trækker fremgangen, oplyser Danmarks Statistik.

Men samlet set faldt Danmarks eksport af varer i april med hele 5,6 pct. Importen faldt også og med endnu mere, nemlig 7,3 pct., mens overskuddet på handelsbalancen endte på 9,3 mia. kroner.

Faldene i både eksport og import skal dog ses i sammenhæng med de markante stigninger i marts. Set over de seneste tre måneder er eksporten steget med 6,3 pct. og importen med 3,9 pct. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der er optalt uden skibe og fly og korrigeret for normale sæsonudsving.

Eksporten til lande uden for EU voksede de seneste tre måneder med 9,0 pct., mens eksporten til EU-landene steg 4,5 pct.

Det er især eksporten til USA, som er gået hastigt frem og med hele 22,9 pct. Den største del af stigningen skyldtes lægemidler. Til Kina steg eksporten med 14,2 pct., især båret af minkskind og lægemidler. Eksporten til EU-landene steg 4,5 pct., hvilket især skyldes en fremgang til Tyskland på 14,0 pct. og til Nederlandene på 16,4 pct. Både til Tyskland og Nederlandene skyldtes stigningen især øget eksport af vindmølledele, oplyser Danmarks Statistik