IT-firma holder op med at give gaver

Vi lægger os fladt ned, siger direktøren for IT-firmaet ScanTech Sikkerhedssystemer, efter det er kommet frem, at man har givet store gaver til offentligt ansatte.

Foto: Sara Gangsted. Bestyrelsesmedlem i Scan-Tech, Bjarne Jensen. Torsdag den 16. juli 2015.
Læs mere
Fold sammen

Det er slut med fodboldture og vingaver til offentligt ansatte fra IT-firmaet ScanTech Sikkerhedssystemer.

Torsdag kunne DR afsløre, at firmaet, der blandt andet leverer pas til borgere i 67 af landets 98 kommuner, har givet alt for store gaver til samarbejdspartnere i kommunerne. Det affødte heftig kritik fra flere sider, og nu sætter firmaet en stopper for gaveregnen.

»Vi har med øjeblikkelig virkning kommunikeret internt i virksomheden, at vi ikke i fremtiden vil give nogen form for lejlighedsgaver hverken til privat ansatte eller offentligt ansatte. Vi må erkende, at sagerne har svækket vores omdømme, selv om gaverne kun var tænkt som en venlighed der ikke havde noget med virksomhedens salg af sine produkter af gøre,« siger direktør Bjarne Jensen fra ScanTech Sikkerhedssystemer i en pressemeddelelse.

Firmaet har også bedt sin revisor stå i spidsen for en undersøgelse af, hvorvidt ansatte har givet gaver i andre sammenhænge.

»Jeg har ikke kendskab hertil, men vi skylder vores kunder at afdække, om der er givet andre gaver,« siger direktøren, der vil understrege over for sine kunder, at ScanTech fremover vil holde sig på dydens smalle sti.

»Vi lægger os fladt ned i denne sag. Vi kan godt se, at gaverne til vores samarbejdspartnere kan tolkes i retning af, at vi gerne ville smøre vores partnere. Dette er ikke tilfældet, men vi har ikke været gode nok til at forklare sagernes rette sammenhæng, og det er en fejl, vi påtager os ansvaret for,« siger direktør Bjarne Jensen.

I Kommunernes Landsforening (KL) understreger kontorchef Karsten Thystrup, at offentligt ansatte ikke må modtage gaver fra leverandører og andre samarbejdspartnere. Han har dog ikke indtryk af, at gavegivning er et udbredt fænomen.

»Jeg har ikke noget billede af, det er en generel tendens, at det skulle være et problem. Men jeg vil sige så meget som, at historisk set har IT-branchen haft en forkert moral og kultur. Det tror jeg ikke, jeg generer nogen ved at sige. Der har været flere store sager igennem tiden,« siger Karsten Thystrup til Berlingske Nyhedsbureau.

I sidste måned afslørede politiet en af danmarkshistoriens største bestikkelsessager. Her er 13 personer sigtet i en sag om bestikkelse af ansatte i Region Sjælland i forbindelse med udbud af store IT-kontrakter.