»Det var jo bare en buffet og en fodboldkamp«

En landskamp med »luksusmiddag« har gjort Københavns Kommune og IT-firmaet Scan-Tech til centrum for ny bestikkelsessag. Københavns Kommune iværksætter undersøgelse. IT-firma nedtoner gavernes størrelse.

I dag fortryder Bjarne Jensen, bestyrelsesmedlem i Scan-Tech Sikkerhedssystemer, at han tilbød fire embedsmænd billetter til en landskamp i Parken. Han undrer sig dog over, at to af dem fik lov til at deltage af deres chefer. Foto: Sara Gangsted
Læs mere
Fold sammen

Embedsmænd i Københavns Kommune burde have sagt »nej tak«, da de blev tilbudt landskampbilletter og middag af en leverandør til kommunen. Sådan lyder det fra hovedstadskommunen, der sammen med Høje Taastrup Kommune er indblandet i en ny bestikkelsessag, som DR torsdag bragte frem i offentligheden.

»Det er naturligvis ikke i orden for en kommune at acceptere invitationer fra leverandører til eksempelvis underholdnings­arrangementer, og det er i strid med Københavns Kommunes regler. Derfor er vi nu ved at undersøge, hvad der præcist er sket i det her tilfælde,« skriver Stig Lundbech, vice­direktør i Koncernservice under Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune i et svar til Berlingske Business.

Sagen tager sit udgangspunkt i 2012, da IT-leverandøren Scan-Tech Sikkerhedssystemer ifølge DR inviterede kommunalt ansatte til landskamp i Parken i København med dertil hørende »luksusmiddag«. Samme virksomhed betalte desuden en medarbejder i Høje Taastrup Kommune over 100.000 kroner for at udføre konsulentopgaver, mens virksomheden var leverandør til samme kommune.

Både Københavns Kommune og Høje Taastrup Kommune har ifølge ekspert i forvaltningsret ikke bare et problem i forhold til egne retningslinjer. De kan også have medvirket til overtrædelser af straffeloven.

»Jeg ser et mønster, hvor virksomheden forsøger at få så tæt et forhold som muligt til udvalgte kommunalt ansatte. Der er efter min vurdering tale om overtrædelser af reglerne om både habilitet og gaver til offentligt ansatte,« udtalte Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til DR.

Først torsdag middag, efter at sagen blev kritiseret i offentligheden, har Københavns Kommune valgt at undersøge, hvad der reelt skete i 2012.

Det står klart, at fire medarbejdere i kommunen blev tilbudt middag og adgangs­billetter til EM-kvalifikationskampen mellem Danmark og Portugal. Nogle af dem fik nej af deres chef, mens andre kunne tage af sted uhindret. Ifølge Københavns Kommune er der blot tale om en enkelt medarbejder, der lod sig friste af tilbuddet.

»Lige nu tyder det på, at der er tale om en teknisk medarbejder, der har været til en fodboldkamp og en middag. Han står ikke for at indgå kontrakter, og arrangementet har fundet sted, efter systemet (IT-systemet, red.) er implementeret,« skriver vicedirektør Stig Lundbech.

Der er blevet tilbudt gaver til embedsmændene, bekræfter man hos IT-leverandøren, der samtidig oplyser, at to endte med at deltage.

»Men der var jo bare tale om en buffet og en fodboldkamp, og arrangementet fandt sted, efter at opgaven var udført,« siger Bjarne Jensen, bestyrelsesmedlem i Scan-Tech Sikkerhedsløsninger.

»Jeg forstår ikke al den snak om luksus. Der var tale om pladser nede bag det ene fodboldmål, og maden var på ingen måde luksus. Det var en buffet.«

Og kuvertprisen var ikke over 1.000 kroner?

»Det husker jeg ikke i detaljer, men jeg vil tro, at det kan have været for 800-900 kroner eller noget i den størrelsesorden,« siger Bjarne Jensen, der er forbløffet over kommunens måde at håndtere sagen på.

»Jeg bliver indkaldt til møde med chefen for de to medarbejdere, som arbejder i Borgerservice, og der fik jeg at vide, at den slags gaver måtte vi ikke give. De to andre medarbejdere fortæller modsat, at de har fået arrangementet godkendt af deres chef i kommunen. Det undrer mig dybt, at man kan se så forskelligt på, hvad der er tilladt i samme kommune,« siger Bjarne Jensen.

»Jeg vil gerne understrege, at jeg aldrig før eller siden har tilbudt noget lignende. For jeg vil på ingen måde gøre noget, som man ikke må,« siger han og fremhæver, at virksomheden generelt har små udgifter til repræsentation og ingen tradition for gaver til embedsmænd.

Fra Københavns Kommune lyder det, at der er ved at blive strammet op for at modvirke fremtidige bestikkelsessager. Denne opstramning blev iværksat for cirka en måned siden efter offentlig opmærksomhed om Atea-sagen i Region Sjælland.

»Det var sagen i Region Sjælland, hvor nogle medarbejdere havde modtaget gaver fra et IT-firma, der gav anledning til, at vi i juni mindede vores egne medarbejdere om Københavns Kommunes regler på området, så alle ved, hvordan de skal forholde sig, hvis de bliver tilbudt gaver fra virksomheder,« skriver Stig Lundbech fra Københavns Kommune.

Berlingske vil gerne have interviewet ham om, hvordan man i praksis sikrer sig, at embedsmændene er bekendt med lovgivningen mod bestikkelse og overholder den, men direktøren havde torsdag ikke mulighed for et telefoninterview.

I Høje Taastrup Kommune erkendte ledelsen torsdag, at kommunen begik en fejl, da den gav en embedsmand lov til at tage tjene over 100.000 kroner som konsulent for Scan-Tech, mens virksomheden samtidig leverede ydelser til kommunen. Ifølge kommunens økonomidirektør, Per Aalbæk Nielsen var der opstået »en form for fartblindhed« i kommunens administration.