Icesave-nej giver ikke problemer med mia.-gæld

Den islandske regering må sande, at en Icesave-aftale for anden gang er blev skrottet af vulkanøens befolkning.

ARKIV. Endnu en gang siger islændingene nej tak til Icesave-aftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Det får dog ingen betydning for Islands planer om at begynde tilbagebetalingen af milliardgælden, der stammer fra banken Landsbankis - og dermed også netbanken Icesaves - kollaps.

Det siger Islands finansminister, Steingrimur Sigfússon, på et pressemøde i Reykjavik dagen efter folkeafstemningen.
- Udkommet af folkeafstemningen har ingen effekt på dette, siger han.
- Det er vigtigt at understrege, at dette ikke vil have nogen effekt på betalingerne. Vi forventer, at dele af betalingen starter senere i år, så indskyderne vil begynde at få deres penge tilbage, siger finansministeren.

Storbritannien og Holland valgte i kølvandet på Icesaves kollaps at dække tabet for de britiske og hollandske kunder, der havde indeståender i Icesave-banken.

Indskyderne har derfor allerede fået deres penge tilbage, mens det derfor er den britiske og hollandske stat, der venter på en udbetaling fra Island.
Den islandske finansminister oplyser, at regeringen forventer, at helt op til en tredjedel af gælden fra Landsbanki kan være tilbagebetalt i løbet af dette år.

Regeringen har længe på det kraftigste opfordret islændinge til at stemme ja til Icesave-aftalen og vilkårene for tilbagebetalingen af cirka 30 milliarder kroner til Storbritannien og Holland.

Selv om der lørdag var lagt op til et tæt løb mellem ja- og nejsiden, så viser den foreløbige optælling af stemmerne, at knap 60 procent af islændingene valgte at gå imod aftalen.
- Vi har hele tiden sagt, at vi var villige til at prøve at løse det ved forhandlingsbordet. Ingen kan benægte, at vi ikke har prøvet at gøre det. Men vi er blevet underkendt to gange, så nu vi er ved enden af vejen, lyder det fra Steingrimur Sigfússon.

Island forbereder sig nu på, at den flerårige strid mellem parterne ender for Efta-domstolen.