Briter og hollændere skuffede over Island

Holland og Storbritannien ventes at bede domstol afgøre striden med Island om tilbagebetaling af gæld.

Islændinge fejrer resultatet af afstemning, hvor størstedelen af stemmerne satte kryds i nej-feltet. Fold sammen
Læs mere
Foto: HALLDOR KOLBEINS

Der er udbredt skuffelse i de britiske og hollandske finansministerier, efter Islands vælgere lørdag stemte nej til Icesave-aftalen.

- Det er selvfølgelig skuffende, at islændingene tilsyneladende har afvist en forhandlet aftale, siger den britiske vicefinansminister, Danny Alexander, til BBC.

Han tilføjer, at alt nu tyder på, at sagen ender for en domstol.

Icesave-aftalen handler om Islands tilbagebetaling af en gæld på omkring 30 milliarder kroner til Storbritannien og Holland.

Der er udbredt utilfredshed i den islandske befolkning med, at Island skal tage det største ansvar for milliardgælden i kølvandet på banken Icesaves kollaps i 2008.

- Vi respekterer naturligvis det islandske folks mening i denne sag. Nu vil vi tale med de internationale partnere, vi samarbejder med, ikke mindst den hollandske regering, siger Alexander.

Også den hollandske finansminister, Jan Kees de Jager, udtrykker skuffelse og siger, at det nu er op til domstolene at afgøre sagen.

- Det er ikke godt for hverken Island eller Holland. Der vil ikke være flere forhandlinger. Island er forpligtet til at betale, siger de Jager i en meddelelse.