Her er manden der slap schweizerfrancen løs

Thomas Jordan forskrækkede alle og overraskede langt de fleste økonomer og analytikere, da han slap schweizerfrancen løs.

Til stor overraskelse for kollegerne i alverdens nationalbanker og økonomiske analytikere meddelte Thomas Jordan på en pressekonference torsdag, at schweizerfrancen nu får lov at flyde. Foto: Alessandro Della Bella/AFP Fold sammen
Læs mere

Hvis man nu tror, at Thomas Jordan har fået de schweiziske hjerter til at svulme af nationalstolthed, tager man fejl.

får kæmpetab på schweizerfranc

Den 51-årige direktør for Schweizerische Nationalbank, den schweiziske nationalbank, er tværtimod godt på vej til at blive en ganske upopulær skikkelse i landet. Den tysksprogede boulevard­avis, Blick, kalder ham i en kommentar for »nationens jobdræber«. En anden avis, Aargauer Zeitung, kaldte ham i en portrætartikel for »skånselsløs«. En tidligere socialdemokratisk partiformand talte om »et hovedskud«. Urkoncernen Swatchs chef, Nick Hayek, nøjedes med at sige: »Jeg savner ord.«

Nej, Thomas Jordan er ingen elsket mand.

Men ekspolitikeren, der talte om at være blevet skudt, er da også i dag hotelejer, så han har en ganske god grund til at føle sig angrebet af Thomas Jordan. Han er nemlig manden, som torsdag formiddag trak tæppet væk under valutamarkedet, den schweiziske turistindustri og alle schweiziske eksportvirksomheder i det hele taget, da han på en presse­konference tonløst meddelte, at schweizerfrancen nu ville få lov til at flyde frit.

De seneste tre et halvt år har schweizerne med valuta­opkøb prøvet at holde kursen fast på 1,20 franc for en euro.

Iagttagere sagde bagefter, at den 1,90 meter høje Jordan havde virket nervøs og usikker under presse­konferencen. Det er forståeligt. Thomas Jordan må have været klar over, at det, han nu skulle sige, ville flytte milliarder.

I mange år har schweizerfrancen haft en naturlig opdrift, som en korkprop i vand. Op ville den, op og op, men centralbankfolk og erhvervsfolk foretrækker ro og forudsigelighed, og derfor har schweizerne i al den tid kæmpet lige så ihærdigt for at holde deres valuta nede.

Et af midlerne har været en lav rente, og det har gjort schweizerfrancen til en elsket lånevaluta. Så i disse døgn sidder rundt om i Europa spekulanter, erhvervsfolk og privatpersoner og stirrer forstenede ind i væggen, fordi deres gæld er vokset med 20 procent; så meget steg francen i én eneste fejende bevægelse, da Thomas Jordan var færdig med at tale.

Jordan modstår nok stormen. Folk, der har mødt ham, beskriver ham som bredskuldret, også i overført betydning en solid kæmpe, som trods en udstråling af universitetsøkonom er særdeles kampberedt. Som ung spillede han vandpolo, og det er ikke en sport for tøsedrenge. Stabilitet præger også privatlivet; sin kone har han kendt siden skoletiden.

Jordans netværk er tæt og internationalt, og Bundesbank-chef Jens Weidmann indgår. Efter i torsdags har de to endnu mere at tale om, herunder hvordan man får vækst med en overvurderet valuta.