Europæisk investeringskæmpe har appetit på danske virksomheder

Den Europæiske Investeringsfond (EIF) er klar til at skyde flere penge i danske virksomheder, fortæller EIF-direktør Pier Luigi Gilibert. Teknologivirksomheden Volt er blandt de virksomheder, der kan forestille sig at gøre brug af midlerne.

Virksomheden Volt opstod som en idé, da brødrene Tobias og Trygve Aabye Dam og vennen Rune Nielsen på Roskilde Festival i 2011 ærgrede sig over, at deres mobiltelefoner var løbet tør for strøm, netop da de skulle til at tage billeder af tre smukke, topløse kvinder, der passerede. Året efter testede de tre venner batteridrevne mobilopladere på Roskilde Festival med stor succes. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Det er gået stærkt for de tre unge iværksættere, brødrene Tobias og Trygve Aabye Dam og Rune Nielsen, bag teknologivirksomheden Volt. Virksomheden har fundet en niche i at udleje og sælge batteridrevne opladere til mobiltelefoner, og efter en omsætning på 16 millioner kroner sidste år er der nu – med en række nye kunder i hus – udsigt til massiv vækst i år.

Volt har i virksomhedens første tre år haft stigende succes med at udleje de batteri-drevne mobilopladere på europæiske festivaler, hvor mobiltelefoner uden strøm er et genkendeligt problem for mange gæster. Nu venter en ekspansion til festivaler i USA og en udvidelse af forretningen, der fremover også vil fokusere på kontorløsninger som batteridrevne, mobile opladere til laptops.

»Det er gået over al forventning, og nu mærker vi en stigende efterspørgsel på de batteridrevne opladere fra mange sider. Men det kræver store investeringer i blandt andet hardware og produktudvikling, hvis vi skal udnytte vækstpotentialet. Vi havde svært ved at få de nødvendige lån, da vi gik i banken,« siger medstifter og administrerende direktør, 31-årige Tobias Aabye Dam.

Volt hører blandt de virksomheder, der har fået et lån på tre millioner kroner fra en pulje i den statslige fond, Vækstfonden, der er etableret i samarbejde med Den Europæiske Investeringsfond (EIF). Nu ser Tobias Aabye Dam optimistisk på mulighederne for et nyt fremtidigt lån eller en garanti fra Vækstfonden, efter at EIFs administrerende direktør, Pier Luigi Gilibert, forleden var i Danmark for at underskrive en samarbejdsaftale med Vækstfonden. De to parter er netop blevet enige om en ny låneramme til mindre danske virksomheder på en milliard kroner.

Klar til flere danske programmer

Den europæiske investeringskæmpe har i forvejen givet garantier til danske virksomheder for lidt over en milliard kroner, og Pier Luigi Gilibert, fastslår nu over for Berlingske Business, at EIFs interesse for Danmark langtfra stopper ved den nye aftale. Tvært-imod har Pier Luigi Gilibert appetit på at skyde endnu flere penge i mindre danske selskaber de kommende år.

»Vi diskuterer allerede nu yderligere programmer med Vækstfonden, hvor EIF kan træde til med flere midler. Der er uden tvivl et stort potentiale i mange, mindre danske selskaber, og banksystemet kan ikke klare finansieringsopgaven alene. Vi er bestemt interesserede i et endnu større engagement i Danmark,« siger han.

EIF er vokset støt over en længere årrække og hører i dag blandt de helt store europæiske investorer i unoterede virksomheder. EIFs totale tilsagn til private equity-fonde, der investerer i mindre europæiske virksomheder, har oversteget otte milliarder euro (60 milliarder kroner). Derudover havde fonden allerede ved indgangen til sidste år en portefølje med andre former for garantier til mindre europæiske virksomheder på over 5,6 milliarder euro (42 milliarder kroner).

Den nye pulje, som EIF netop har etableret med Vækstfonden, fokuserer på alt fra enkeltmandsvirksomheder til virksomheder med op til 500 ansatte. Den giver mulighed for at udstede lån på mellem 25.000 euro og 7,5 millioner euro til virksomheder, der ikke kan få lån under attraktive vilkår på det almindelige bankmarked.

Pier Luigi Gilibert mener, at Danmark har relativt mange innovative, små virksomheder med stort vækstpotentiale. Samtidig passer Vækstfondens struktur og opbygning godt til EIFs investeringer og garantier, fastslår direktøren.

»Derfor er det naturligt for os at kigge mere på Danmark,« siger Pier Luigi Gilibert.

Større tab end i bankerne

Vækstfonden er i perioder blevet kritiseret for at fokusere for meget på sikre projekter uden store tabsrisici.

Men både Pier Luigi Gilibert og Vækstfondens direktør, Christian Motzfeldt, understreger, at man er klar til at løbe større risiko end bankerne for dermed at udfylde et reelt hul på lånemarkedet.

»Bankerne forventer jo tab på langt under ti procent af deres udlån til mindre virksomheder. Vi forventer tab på op til 20 procent af udlånet i den nye pulje, selv om vi naturligvis håber, at det bliver mindre. Det skyldes, at vi typisk er klar til at yde finansiering i den lidt tidligere fast og til lidt mere risikable projekter, end bankerne ville gøre på egen hånd,« siger Christian Motzfeldt.

I teknologivirksomheden Volt har man fortsat mange investeringer i forhold til virksomhedens størrelse. Efter et par hårde etableringsår ser 2014 ud til at blive første år med sorte tal på bundlinjen.

Alligevel forventer Tobias Aabye Dam, at det fortsat vil være svært at få finansiering på acceptable vilkår på det almindelige bankmarked.

»Her og nu har vi ikke brug for mere kapital, men det kan vi sagtens få relativt hurtig, hvis vi vokser så meget, som vi regner med. Det kræver store investeringer at vokse massivt for en lille virksomhed som vores, og vi ønsker vækst,« siger Tobias Aabye Dam.

Volt har i dag 20 ansatte, og virksomheden udlejer og sælger p.t. batteridrevne mobilopladere på 50 festivaler i seks lande.