Dit boliglån bliver dyrere og dyrere: Realkreditkæmper tjener 20 mia. på gebyrer

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Se Ritzau: Jyske Bank langede boliglån for 80 milliarder ud sidste år. Jyske Banks bankrådgivere havde travlt med at pushe realkreditlån i 2016, hvor banken kunne lægge omkring 80 milliarder kroner til udlånet til danskernes boliger. ARKIV: Huse i Lyngby Sorgenfri. Grundskyld. Villaer. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen.

Vi vil i dag forsøge at give dig et overblik over PostNords milliardstore redningsplan.

Først skal vi dog høre om, hvordan de danske realkreditinstitutter tjener kassen på bidragssatser, der bare stiger og stiger.

1
Realkreditkæmper tjener 20 mia. på stigende bidragssatser

Hvis du har et boliglån, har du måske opdaget det: Siden 2011 er realkreditselskabernes indtægter på bidragssatser steget med 64 pct.

De store institutter herhjemme - blandt andet Totalkredit, Nykredit og Realkredit Danmark - tjener nu mere end 20 mia. kr. om året på bidragssatser - altså gebyr på boliglån. Det viser en opgørelse, som Børsen har foretaget.

De stigende bidragssatser fik i januar Christiansborg til at indgå en aftale, der blandt andet betyder, at realkreditinstitutterne ikke må hæve satserne uden at give kunderne en tilfredsstillende begrundelse. Det vil også blive billigere at skifte til et andet institut, hvis man oplever, at bidragssatserne stiger.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Overblik: PostNord skærer ned

Vi har samlet de vigtigste ting du skal vide om PostNords nedskæringer.

 • Der mangler milliarder i kassen hos PostNord. Det vidste vi godt. Sidste år havde koncernen et underskud på 1,6 milliarder kroner. I går fremlagde PostNord så en plan, der har to formål. 1) Den skal skære ned på omkostningerne, så pengene ikke fortsætter med at fosse ud. 2) Den skal gøre det appetitligt for den danske stat at poste penge i PostNord.
 • Planen betyder, at 3.500-4.000 ansatte mister jobbet i løbet af de næste 2-3 år.
 • Almindelige forsendelser af pakker og breve vil kun blive omdelt til husstanden én gang om ugen. Hvis man vil være sikker på, at posten når hurtigt frem, skal man betale for at sende et kvikbrev. Distributionen af adresseløse reklamer og lokale ugeaviser fra PostNord stopper.
 • De danske politikere skal nu finde ud af, om de vil lægge 2,34 mia. kr. for at lukke det gabende hul i PostNord. Det er prisen for at gennemføre spareplanen. I dag ejer den danske stat 40 pct. af postselskabet.

Business anbefaler:

3
Pensionsopsparinger: Nordsjællandske kvinder halter mest efter mændene

De danske mænd har generelt større pensionsopsparinger end kvinderne. Intet sted i landet er forskellen mere udtalt end i Nordsjælland. I eksempelvis Hørsholm har mændene i gennemsnit sparet 700.000 kroner mere op end kvinderne, skriver Berlingske Business.

»Det er et problem, bl.a. fordi kvinder i gennemsnit lever længere end mænd og derfor faktisk har brug for en opsparing, der rækker længere,« siger cheføkonom i Nordea Liv og Penson, Jens Christian Nielsen.

Kun i seks af landets kommuner er kvinderne bedre end mændene til at spare op. Det gælder blandt andet Herlev, Vallensbæk og Gribskov.

Her kan du se et danmarkskort over forskellene i mænd og kvinders pension.

4
Olieprisen i største fald i mere end et år

Der blev onsdag gjort et ordentligt hug i prisen for en tønde olie. En tønde nordsøolie ligger i 53,5 dollar, hvilket svarer til et fald på 3,8 pct. de sidste 24 timer, mens en tønde amerikansk olie er faldet med 4,3 pct. til 50,6 dollar.

Faldet skyldes, at de amerikanske olielagre er langt større end ventet. Amerikanerne har altså enorme mængder olie stående på lagerene, og investorerne tror derfor på, at efterspørgslen vil falde. Det skriver Financial Times.

Det sker i dag

 • Lego fremlægger årsregnskab. De åbner bøgerne i Billund klokken 10. Det skal blive interessant at se, om Lego nu er verdens største legetøjsselskab.
 • Kl. 13:45 kommer der en rentemeddelelse fra chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi.
 • EU’s stats- og regeringschefer holder i dag og i morgen topmøde i Bruxelles.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger med kursfald over en bred kam uden for Japan torsdag morgen. Kun markedet i Tokyo holder fanen højt, men det er alene med hjælp fra en svækket yen over for dollar.

 • Nikkei 225 i Tokyo: +0,4 pct.
 • Hang Seng i Hong Kong: -1,0 pct.
 • Shanghai Composite i Kina: -0,9 pct.
 • Amerikanske aktiefutures: -0,1 pct.