Lave renter og høje priser får danskerne boliggæld til at vokse

Nye tal fra Danmarks Nationalbank viser, at realkreditselskabernes samlede udlån til de danske boligejere er steget med 2,7 procent det seneste år. Gældsudviklingen "ser sund ud", men skal følges tæt, da der er "risiko for bobledannelse", advarer cheføkonom.

Nye tal fra nationalbanken viser, at danskernes boliggæld er vokset med 2,7 procent det seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen

Danskernes samlede realkreditudlån fortsætter med at vokse, og er i vid udstrækning en konsekvens af de stigende boligpriser. Det påpeger cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv på baggrund af netop offentliggjorte tal fra Danmarks Nationalbank.

»Når huspriserne stiger, så stiger udlånet også gerne. Både de stigende huspriser og den stigende gældsætning er en konsekvens af de ekstremt lave renter. Når renterne er så lave, som de er p.t., så skal man følge gældsudviklingen tæt, da der er en risiko for bobledannelse og for høj gældsopbygning,« skriver Steen Bocian i en kommentar.

Ifølge de nye tal er realkreditudlånet til husholdninger frem til og med januar i år steget med 38 milliarder kroner til 1.515 milliarder kroner - svarende til en stigning på 2,7 procent det seneste år. Inkluderer man bankernes udlån til husholdninger, er væksten på 2,1 procent, hvilket er højere end inflationen – men lavere end væksten i huspriserne. Derfor mener cheføkonomen, at der er tale om en rimelig balanceret udvikling i gældsætningen.

»På nuværende tidspunkt er der bestemt ikke grund til at være bekymret, når vi taler boligmarkedet på landsplan. Udviklingen ser sund ud. Der er dog en tendens til for høj huspris- og gældsvækst i særligt København. Der er derfor grund til forhøjet opmærksomhed omkring netop den del af boligmarkedet. Omvendt så er der tre kommuner, hvor udlånet er helt uændret. Det er Langeland, Lolland og Vordingborg. I de tre kommuner er bekymringen altså den modsatte,« skriver Steen Bocian.

Han ser det som et positivt tegn for dansk økonomi, at udlånet nu stiger i stort set hele landet, da det viser, at boligmarkedskrisen efterhånden har sluppet helt.

»Boligmarkedet spiller en meget afgørende rolle for blandt andet udviklingen i det private forbrug. Dagens tal giver grund til optimisme med hensyn til forbrugsudviklingen i stort set hele landet, da boligmarkedet og adgangen til kredit ikke længere er den stopklods, som de har haft været,« lyder det fra Steen Bocian.

Mikkel Høegh, boligøkonom i BRF Kredit, påpeger, at der er tale om reel udlånsvækst, og at det ikke blot er et udtryk for, at boligejerne optimerer deres kapitalstruktur.

»Det er opsvinget i boligmarkedet, de mange ejerskiftesager, lave lånerenter og også nybyggeri der har fået boligejerne til at underskrive lånedokumenter og hjemtage lån. Tallet er således udtryk for den fremgang, vi har set i nogen tid, men giver også en vis optimisme i forhold til udviklingen i dansk økonomi,« skriver han i en kommentar.

Han forklarer, at netop boligejernes øgede appetit på at hjemtage lån og bringe friværdien i spil kan være med til at få dansk økonomi op i et endnu højere gear.

»Godt nok er der sket et slags regimeskifte i forhold til nullerne, hvorfor der i dag er langt større fokus på konsolidering, men vi fornemmer trods alt en vis bevægelse mod en større appetit på at bringe friværdierne i spil,« uddyber Mikkel Høegh.