Den amerikanske olie-bremse sat ud af spil

Det store spørgsmål blandt olieanalytikere har været, hvor billigt de amerikanske producenter kan producere olie. En ny analyse giver svaret: Meget billigt.

Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det anerkendte energiagentur IEA leverede i dag en ny udsigt for oliemarkedet, og særligt en af konklussionerne var meget overraskende.

På trods af den lave oliepris vil der også næste år bliver produceret mere olie fra ikke-OPEC lande. Det er særlig produktionen fra USA, som IEA har revideret opad.

Den helt store joker for den faldende oliepris har netop været den amerikanske olieproduktion. Det er første gang, at olieprisen er så langt nede, at den for alvor begynder at teste rentabiliteten i at pumpe olie af i jorden i Guds eget land.

Fra flere steder har forventningen været, at vi er ved at nå et punkt, hvor det ikke længere kan betale sig for de amerikanske producenter at producere olien - men det skyder IEA altså en pil igennem nu.

»Forventningen om den øgede produktion er en smule overraskende, for en af de ting, man holder øje med, er, om amerikanerne skruer ned, og den her prognose indikerer, at vi måske skal længere ned, før det sker,« siger Jens Nærvig Pedersen, der er olieanalytiker hos Danske Bank.

Og oliehandlerne var ikke forberedt på justeringen fra IEA, fortæller Jens Nærvig Pedersen.

»Bedømt ud fra den umiddelbare markedsreaktion, så havde man ikke regnet med en revision i den her retning. Markedsreaktionen indikerer klart, at det her er endnu en negativ overraskelse for olieprisen«

Sovjet svigter

En anden konklussion i rapporten er - mindre overraskende - at der bliver ringere efterspørgsel i 2015. Her er det særligt de gamle Sovjet-lande, der ikke skal bruge så meget olie.

»Vi har altså stadig en voksende ubalance mellem efterspørgsel og udbud. Det er en giftig cocktail, der kan presse olieprisen længere ned,« siger Jens Nærvig Pedersen.

At den amerikanske produktionsbremse tilsynelande ikke slår ind lige foreløbigt, får analytikerne til at kigge til andre faktorer, der kan stabilisere olieprisen.

»OPEC er en faktor, som kan stabilisere olieprisen. Men det er ikke det eneste, der kan gøre det. Vi holder øje med, om Kinas økonomi begynder at se bedre ud, for det vil løfte efterspørgslen,« siger Jens Nærvig Pedersen.