Regeringen krydser fingre for en højere oliepris

Der må sidde gode oliehandlere rundt omkring i Danmark, for regeringen forventer at kunne få 88 dollar for en tønde olie. Amerikanerne regner med 68 dollar.

Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens forbrugerne tøffer lystigt rundt med superbillig benzin i Audien, så krydser indenrigsminister Morten Østergaard (R) fingre for, at olieprisen retter sig igen.

Ifølge regeringens økonomisk redegørelse, der netop er udkommet, venter regeringen nemlig en gennemsnitspris på brent olien på 88 dollar per tønde i 2015.

Det tal er i forvejen blevet rundbarberet, for tilbage i august regnede man med 110 dollar for en tønde, men olieprisens vanvittige rustjetur har altså gjort det onde med olie-udsynet.

På trods af det kan regeringens skøn meget vel vise sig at være alt for optimistisk. I hvert fald hvis man sammenligner med amerikanskernes statslige US Energy Information Administrations (EIA) seneste tal.

I forgårs kom amerikanerne nemlig med deres kortsigtede skøn for oliepriserne, der nok kan ødelægge Morten Østergaards nattesøvn: Sølle 66 dollar regner amerikanerne med, at brent olien skal koste i 2015.

Der er altså 20 dollar - eller 120 kroner - mellem de to regeringers skøn. Med lidt over 200.000 tønder olie produceret dagligt i Nordsøen giver det altså en forskel på på 24 millioner kroner. Dagligt.