Danmarks formue i udlandet svulmer op

Danmark hober penge sammen i udlandet på en måde, som aldrig før er set.

Danmarks udenlandske formue er oppe på voldsomme 658 milliarder kroner, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark hober penge sammen i udlandet på en måde, som aldrig før er set i historien. Alene i de første tre måneder i år er Danmarks udenlandske formue steget med hele 57 milliarder kr., så den nu er oppe på voldsomme 658 milliarder kr., viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

Det er 150 milliarder mere end for et år siden, og svarer til 117.350 kr. per indbygger, eller tæt ved en tredjedel af bruttonationalproduktet (BNP).

Det er de senere års gigantiske overskud på betalingsbalancens løbende poster, der fylder og forgylder den enorme danske pengetank i udlandet. Men formuen vokser også på grund af pæne afkast på de aktiver, som pengene er placeret i.

Den store udlandsformue sætter Danmark i en markant anderledes situation end tilbage i tid, hvor vi havde stor gæld til andre lande.

»Det betød, at vi skulle aflevere en stor del af vores indkomster til andre lande i form af renter. Nu modtager vi tværtimod penge i form af renter og anden formueindkomst fra udlandet,« siger Frederik I. Pedersen, der er chefkonsulent i AE-rådet.

Udviklingen betyder dermed også, at BNP nu undervurderer den danske velstand. For ud over den produktion, som vi selv skaber herhjemme, vælter der nærmest penge ind i Danmark fra den gigantiske udenlandsformue.

»Det skyldes også, at danske virksomheder gennem de senere år har investeret meget store summer i andre lande, hvilket løbende giver et afkast,« siger Frederik I. Pedersen.

59 mia. kr. fra udlandet

Danmarks Nationalbank, med Lars Rohde i spidsen, har for nylig peget på, at Danmark sidste år modtog en formueindkomst på hele 59 milliarder kr. fra udlandet.

»Hvor Danmark i en lang periode op gennem 1980erne og 1990erne måtte afstå to til tre procent af den indenlandske produktion i form af rentebetalinger til udlandet, så er der i dag et tilsvarende positivt nettobidrag fra udlandet på to til tre procent. Afkastet på nettoformuen over for udlandet forøger dermed danskernes forbrugsmuligheder,« skriver Danmarks Nationalbank ordret om den gunstige udvikling.

Det er især de store overskud på betalingsbalancens løbende poster, som er årsag til, at formuen i udlandet vokser med en sjældent set stor fart. Værdireguleringer på de aktier og andre typer af værdipapirer, som danskerne ejer i udlandet, svinger derimod meget op og ned år efter år, og kan dermed »kun« forklare omkring 45 pct. af den samlede vækst i formuen siden 2008.

De mange penge, som danskerne har sparet sammen i udlandet, ejes især af virksomheder og pensionskasser, men også af helt almindelige danskere, som let kan have penge placeret i udenlandske værdipapirer. Danskernes mange ferieboliger i Frankrig, Sverige, Spanien og mange andre steder indgår så vidt det er muligt også i formuen, oplyser Danmarks Nationalbank.

Danmark – en sikker havn

Samlet er formuen på 658 milliarder kr. forskellen på to meget store størrelser, nemlig passiver på omkring 4.500 milliarder kr., som vi skylder udlandet, og aktiver på omkring 5.158 kr., som udlandet skylder os.

De store overskud på betalingsbalancen og den store udlandsformue er med til at give Danmark status som sikker havn i usikre tider og spiller dermed en vigtig rolle for, at renten herhjemme er blandt verdens laveste. Det er også med til at give os en betydelig frihed i den økonomiske politik, hvor der kan føres en mere ekspansiv finanspolitik end ellers, eftersom der ikke længere er frygt for store underskud over for udlandet, som tvinger politikerne til stramme den økonomiske politik. I dag er det mere hensynet til underskuddet på de offentlige finanser, der sætter grænser for, hvor meget den økonomiske politik kan lempes.