Akademiker har svært ved at få rengøringsjob

Ofte får Michaela Krigsager end ikke svar på sine ansøgninger, når hun søger rengøringsjob.

Michaela Krigsager har ikke tal på de mange ansøgninger, hun har sendt. Ansøgninger, hun ofte ikke får svar på. »Så det er lidt mærkeligt at læse om de mange udenlandske ansatte på danske arbejdspladser,« siger hun. Foto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun blev uddannet som cand. mag. i visuel kultur i 2008 ved finanskrisens begyndelse. Hun har siden ekspederet i butik, været marketingkoordinator og butiksbestyrer, receptionist, kantinebestyrer og webassistent. Men Michaela Krigsager har ikke haft arbejde siden februar, hvor hun havde et vikarjob på kontor. Inden da havde hun skiftende projektansættelser og vikariater og har været ledig i perioder. I dag er hun klar til at påtage sig næsten hvad som helst – også rengøring, og også i Jylland!

Michaela Krigsager har reageret på Berlingskes artikelserie om danske virksomheder med mange udenlandske ansatte. Her har f.eks. hoteldirektør Dorte Krak oplyst, at det næsten kun er udenlandske stuepiger, der gør rent på Arp-hotellerne, og adm. direktør Allan Agerholm fra BC Hospitality Group, der bla. driver Bella Sky og Crowne Plaza Copenhagen Towers, har peget på, at høje dagpengesatser hindrer mange danskere i at søge lavtlønnede servicejob.

»Jeg har ikke tal på, hvor mange ansøgninger jeg har sendt – også på rengøringsjob, som jeg anser for at være et solidt og ordentligt arbejde. Men ofte får jeg ikke engang svar. Og så er det lidt mærkeligt at læse om de mange udenlandske ansatte på danske arbejdspladser,« siger hun.

Intet svar

Michaela Krigsager har f.eks. søgt opslåede servicejob på Hotel Bella Sky i december og aldrig modtaget noget svar. Det samme gælder en ansøgning til job som servicemedarbejder hos Scandlines i Helsingør fra februar i år samt en ansøgning til et servicejob hos Hotel Comwell i Snekkersten nord for København. Ingen af stederne har hun fået noget svar.

Dokumentation: Michaela Krigsagers ansøgning til et job hos Bella Sky SPA

Dokumentation: Michaela Krigsagers ansøgning til et job hos Bella Sky SPA

​Dokumentation: Michaela Krigsagers ansøgning til et job hos Borupgaard

Dokumentation: Michaela Krigsagers ansøgning til et job hos Borupgaard

Berlingske har læst Michaela Krigsagers ansøgninger. I ansøgningen til Comwell sælger hun sig selv under overskriften »Smilende og stabil servicemedarbejder« og oplyser om sin erfaring med kantinedrift og klargøring og som bestyrer af Specialkøbmanden. »Som person er jeg imødekommende, omstillingsparat og holder af samarbejde,« skriver hun og slår på, at hun som single er klar til et varieret arbejdsskema med skiftende arbejdstider, hos Hotel Bella Sky søgte hun en stilling som spa-terapeut og pegede her på sin uddannelse som massør og gode sprogkundskaber.

Berlingske beskrev 11. juni de mange udenlandske ansatte i hotelbranchen, og adm. direktør Dorte Krak fra Arp-Hansen Hotel Group fortalte, at ud af hotelkædens stuepiger, der klarer kædens 3.500 værelser, er mindre end en håndfuld danskere.

»For at sætte sagen på spidsen, tror jeg, at jeg kan tælle mine etnisk danske stuepiger på én hånd,« lød det fra hoteldirektøren.

Inspireret af Berlingskes artikel sendte Michaela Krigsager en ansøgning om servicejob til Dorte Krak. »Men jeg har ikke hørt noget,« fortæller hun.

»Historierne om Dovne-Robert og Fattig-Karina er med til at brande de ledige som nogle, der ikke gider bestille noget. Men de to er ikke repræsentative, og det er ærgerligt, at det skal falde tilbage på os andre,« siger Michaela Krigsager.

»Jeg vil rigtig gerne have et job. Det er et pres og stressende at være arbejdsløs, og det er svært at holde sig selv kørende efter afslag på afslag. Ofte får man at vide, at hvis man ikke bliver shortlistet eller har hørt noget efter seks uger, så får man ikke jobbet. Andre gange får man bare en kort besked om, at man ikke har fået jobbet. Men det værste er, når man slet ikke hører noget. Det er en opslidende proces.«

Michaela Krigsager er adopteret fra Sydkorea og har boet i Danmark hele sit liv. Hun er medlem af Magistrenes A-kasse. Lige i øjeblikket er hun dog på sygdagpenge på grund af en forestående øjenoperation.