Hos Zara er stort set alle ansatte udlændinge

I Zaras flagskibsbutik på Strøget i København har danskerne mistet deres måske sidste konkurrrencefordel, for hos den spanske tøjkæde er det i orden at ekspedere på engelsk.

Hos Zara på Strøget i København foregår kontakten mellem kunder og personale på engelsk, da der stort set ikke er nogen dansktalende blandt ekspedienterne. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede klokken lidt i ti er der ansats til kø uden for den spanske tøjkæde Zaras flagskibsbutik på Strøget i København. De ventende kunder studerer butikkens indbydende udstillingsvinduer med farvestrålende sommertøj til menneskelige priser. Så glider gitteret endelig fra døren, og folk strømmer ind.

 

Indenfor hersker en international atmos­fære. Unge veloplagte ekspedienter og ekspeditricer i mørkeblåt tøj hjælper venligt og overskudsagtigt kunderne, som kan spejle sig i de ansattes perfekte og velplejede ydre. Ved kasserne og uden for prøverummene foregår samtalen på engelsk. Der er nemlig stort set ingen danskere ansat hos Zara. Kun nogle stykker, herunder en køn lyshåret ekspeditrice fra Letland, taler dansk med accent. Men intet tyder på, at det generer kunderne, som uden besvær slår over i engelsk.

Thu Nguyen, product manager hos Zara på Strøget

»Vi får enkelte jobansøgninger fra danskere, men ikke mange. Vi går ikke bevidst efter at ansætte udlændinge, men det er helt overvejende dem, der søger job hos os«


Det engelsksprogede personale er ikke bevidst udvalgt med et ønske om at fremstå moderne og global. De mange udenlandske ekspedienter og lagerarbejdere er valgt, fordi de har søgt job hos Zara, fortæller product manager Thu Nguyen. Hun er selv af vietnamesisk afstamning, men opvokset i Norge, hvorfra hun er rejst til København til jobbet hos Zara.

»Vi får enkelte jobansøgninger fra danskere, men ikke mange. Vi går ikke bevidst efter at ansætte udlændinge, men det er helt overvejende dem, der søger job hos os,« siger hun.

Zaras flagskibsbutik har omkring 70 ansatte til at betjene kunderne på de omkring 5.000 kvm. fordelt på flere etager i det nyrenoverede varehus.

»Vi har ansatte fra mange lande. Italien. Spanien, Sverige, Norge og Rusland,« fortæller Thu Nguyen, som er lidt usikker på, hvorfor Zara ikke tiltrækker flere danske ansøgere:

»Da jeg arbejdede for Zara i Norge, havde vi nogle nordmænd ansat. Men de blev ikke i jobbet så længe. Zara har et højt tempo, og jeg ved ikke, om de syntes, der var for travlt,« siger hun.

I det københavnske butiks- og restaurationsliv er kunderne efterhånden vant til at blive betjent af især svenskere, som de fleste københavnere forstår uden større problemer. Men at måtte slå over i engelsk, når man handler i København, er ikke så almindeligt. Men det kommer måske ...

Ifølge Thu Nguyen er Zara endnu den eneste butikskæde, der accepterer, at de ansatte ikke taler dansk, og det er efter hendes vurdering med til at tiltrække udlændinge.

»Jeg synes, det er godt, at vi giver udenlandske ansatte en chance,« siger hun.

Ansætter på basis af ansøgninger

Skråt over for Zara ligger et af de nyeste skud på stammen hos den svenske Hennes & Mauritz-koncern. Kæden »And Other Stories« sælger lidt finere og dyrere tøj end de klassiske H&M-butikker. And Other Stories har også udenlandske ansatte – men ikke nær så mange som Zara:

Ifølge department manager Lise Hjorth er der i alt ni svenskere og nordmænd ud af butikkens personalegruppe på 60-70 ansatte svarende til 10-15 pct. udlændinge. Heller ikke And Other Stories har nogen bestemt personalebutik, som fremmer ansættelse af udlændinge:

»Vi ansætter på basis af de ansøgninger, vi får. Vi søger aktivt personale og modtager også uopfordrede ansøgninger,« forklarer Lise Hjorth.

Hos Københavns store, gamle stormagasin Magasin møder kunderne også svenske butiksansatte.

Men HR-chef Thor Palmhøj understreger, at Magasin ikke monitorerer sine ansatte efter øjenfarve, og derfor kan han ikke oplyse, hvordan fordelingen er på danskere og udlændinge.

»Vores ansatte i stormagasinet afspejler de kunder, vi har, og flere kommentarer har jeg ikke,« siger han.