15 nye kommuner på opsvingets top-20 liste - 36 kommuner halter stadig bagud

Det danske opsving er ved at få fat i hele landet. Over det seneste år er der kommet 15 nye kommuner med på det absolutte vinderhold med pæn fremgang i beskæftigelsen.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

Det drejer sig blandt andet om de nordjyske kommuner Jammerbugt og Hjørring. På Sjælland er det de ellers hårdt plagede kommuner som Slagelse, Faxe og Guldborgsund.

Tilbage står stadig 36 kommuner, hvor der ikke rigtig sker noget. Det viser en opgørelse som Arbejder­bevægelsens Erhvervsråd, AE, har lavet for Berlingske Business.

Det er sket på baggrund af beskæftigelsestal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Star. AE har set på, hvordan det er gået med beskæftigelsen det seneste år sammenlignet med året før. Tallene viser, at der kun er fem kommuner, som er gengangere på Top 20-listen. Det er blandt andet de københavnske forstadskommuner Herlev, Hvidovre og Høje-Taastrup.

Cheføkonom i AE Erik Bjørsted understreger, at man for de mindre kommuners vedkommende ikke skal lægge alt for meget i udviklingen fra år til år, men han fremhæver alligevel tallene som et klart tegn på, at opsvinget har bredt sig.

Det er cheføkonom i Danske Byggeri Bo Sandberg enig i.

»Når der i øjeblikket er en flyvende udskiftning mellem de kommuner, der topper med jobskabelsen, er det blandt andet en følgevirkning af, hvilke brancher, der er lokomotiverne bag jobvæksten,« siger Bo Sandberg.

»Lige efter finanskrisen var det især i servicesektoren og eksport­erhvervene, der blev skabt arbejdspladser. Men i de seneste to til tre år, er det byggeriet og turismen, der har fået sat turbo på jobskabelsen,« siger Bo Sandberg.

En tvungen opgave

Blandt de kommuner, der stadig er sakker bagud, findes Kalundborg, Lemvig, Furesø og Ishøj. Cheføkonom hos LO Allan Lyngsø Madsen mener, at det er bekymrende, at der stadig er kommuner, som ikke er med i opsvinget. Han mener, at det er en bunden opgave at få alle kommuner med på vognen.

»Heldigvis er der medvind. Vi har set stigende beskæftigelse inden for både handel, transport, erhvervsservice, byggeri og industri, og det betyder, at der er gode udsigter til, at opsvinget kan brede sig som ringe i vandet til de kommuner, der endnu ikke har mærket de mildere vinde,« siger Allan Lyngsø Madsen.

Andre økonomer tvivler på, at fremgangen i dansk økonomi kan blive så stærk, at den breder sig til hele landet.