Danskere forventer falske nyheder i valgkampen

En ny måling fra Mediawatch viser, at et flertal af danskerne mener, at der er risiko for en valgkamp med misinformation og falske nyheder.

Danskerne forventer en lidt strøm af fake news med blandt andet oppustede tal og misvisende oplysninger op til folketingsvalget, der skal afholdes senest 17. juni. Det vil i værste fald kunne have indflydelse på, hvor vælgerne sætter deres kryds, når de står i stemmeboksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Falske nyheder med oppustede tal, misvisende oplysninger og en grov agenda er noget, som danskerne forventer at se i den danske valgkamp, når den for alvor ruller ud. Det samme gælder misinformation. Det viser en spørgeundersøgelse, som Wilke har foretaget for Mediawatch.

62 procent svarer, at de tror, at der under valgkampen i høj eller meget høj grad vil forekomme falske nyheder og misinformation på sociale medier. Kun godt to procent forventer slet ikke misinformation på de sociale medier, skriver Mediawatch.

Samtidig ser over hver anden af de adspurgte falske nyheder som en trussel mod den demokratiske debat under den kommende valgkamp. 57 procent svarer, at de i høj eller meget høj grad ser dette som en trussel, skriver Mediawatch.

Til mediet siger professor i journalistik og medieforsker fra RUC, Mark Blach-Ørsten, at danskerne grundlæggende er blevet mere bevidste om fake news.

»Valget nærmer sig nu, og falske nyheder har været en stor del af den offentlige debat omkring valgkampen. Der er altså større opmærksomhed på det nu, end da vi hentede besvarelserne til vores undersøgelse i februar 2018. Derfor afspejler den stigende opmærksomhed meget godt den offentlige samtale,« siger Mark Blach-Ørsten til Mediawatch.

Danskerne retter ikke kun det kritiske blik mod de falske nyheder. I spørgeundersøgelsen svarer 78,7 procent, at de også vil være mere kritiske over for de politiske budskaber, de møder på de sociale medier, skriver Mediawatch.

Valget til Folketinget skal afholdes senest 17. juni i år.