Russisk ambassade langer ud efter danske forskere med nervegift-reference

Forskere fra Danmarks Institut for Internationale Studier (DIIS) har lavet et større undervisningsmateriale til skole- og gymnasieelever om falske nyheder med fokus på russisk misinformation. »DIISinformation,« lyder det bl.a. fra den russiske ambassade.

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) står bag undervisningsmaterialet »Trolde i dit feed«, hvor bl.a. den russiske journalist Ljudmila Savtjuk (billedet) fortæller om sin tid undercover som »trold« på en propagandacentral i Skt. Petersborg. »Jeg fik at vide i starten, at jeg for eksempel skulle skrive noget a la »jeg stod lige i mit køkken og bagte, og så tænkte jeg på, at Putin gør et rigtig godt arbejde«,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere bag et netop offentliggjort undervisningsmateriale om falske nyheder bliver nu selv hængt ud som netop det, de forsøger at modvirke.

»DIISinformation,« skriver den russiske ambassade i Danmark på Twitter over et link til materialet med et ordspil på forkortelsen for Danmarks Institut for Internationale Studier, der står bag »Trolde i dit feed«.

Undervisningsmaterialet handler om falske nyheder og har et særligt fokus på Rusland. Eksempelvis fortæller en russisk journalist om sin tid undercover på en propagandacentral i Skt. Petersborg.

Ud over ordspillet kommer ambassaden i samme ombæring med en reference til den såkaldte Skripal-sag om den tidligere russiske spion Sergej Skripal, der blev forsøgt myrdet med en sjælden og yderst farlig nervegift kaldet Novitjok.

Oversat til dansk lyder det på ambassadens officielle twitterprofil, at »den nuværende #DK generation [har] allerede forgiftet sig selv med »Novichok« af Russophobia«:

»Så I vil forgifte fremtidens generationer [også]?«

I Skripal-sagen vurderer britiske efterretningstjenester, at to officerer fra den militære russiske efterretningstjeneste, GRU, udførte angrebet i England. Efter mordforsøget på Sergej Skripal forårsagede nervegiften angiveligt ved et tilfælde en britisk kvindes død i Salisbury.

En talsmand for den russiske regering i Kreml har afvist alle beskyldningerne som »uacceptable«.

Hjort: Vestlig splittelse er i Ruslands interesse

Berlingske beskrev onsdag forskernes initiativ til at uddanne skole- og gymnasieelever til bedre at kunne gennemskue falske nyheder. Her lød det bl.a. fra seniorforsker Flemming Splidsboel, som er forfatter til en del af materialet, at det skal »klæde eleverne på til at navigere i en medieverden, der bliver stadigt mere kompleks og krævende«.

Fredag fremlagde regeringen en handleplan med 11 punkter til at værne det danske demokrati og de kommende folketingsvalg mod indblanding udefra.

I den forbindelse bemærkede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at »vi må konstatere, at Kreml anser splittelse i Vesten for at være i deres interesse«, hvorefter han henviste til eksempler fra udlandet på påvirkningskampagner, som Rusland ifølge vestlige efterretningstjenester har orkestreret med varierende succes.

Senest så man i Sverige i forbindelse med riksdagsvalget automatiserede Twitter-profiler sprede desinformation, og i USA angreb russiske hackere ifølge amerikanske efterretningstjenester demokraterne i et forsøg på at påvirke den seneste præsidentvalgkamp til fordel for Trump.

I Frankrig måtte Emmanuel Macron i præsidentvalgkampen forsvare sig mod en smædekampagne, der angiveligt havde russisk afsender.